Hoe kunnen we met film het verschil maken? In gesprek met filmmakers en professionals uit het onderwijs en de zorg.

foto: Muziek In de Zorg aflevering 3: MuzIC (een productie van @FilmMoment in opdracht van Kunstloc)

Hoe kan je film inzetten om empathie te bevorderen? En hoe kan het maakproces van een film invloed hebben op zowel de filmmaker als op de betrokkenen? Tijdens deze bijeenkomst voor zowel filmmakers als zorgprofessionals duiken we in dit soort vragen.

Over filmmaken als middel voor de persoonlijke ontwikkeling van de maker en over het impact maken met een artistiek product. En over film om het gesprek aan te gaan over maatschappelijke thema’s en deze in te zetten binnen de zorgsector.

Dit programma is gemaakt in samenwerking met Tilburgse filmmaker en sociaal ondernemer Jesse van Venrooij en streamingplatform Cinetree.

 

Jesse van Venrooij

Tilburgse documentairemaker en sociaal ondernemer (én voormalig zorgprofessional) Jesse van Venrooij (@FilmMoment) richtte vanuit zijn intrinsieke ambitie onlangs streamingplatform Ethics Filmservice en stichting Social Film op.

Op 13 mei gaat Jesse in gesprek met filmmakers en professionals uit het onderwijs en de zorg om te onderzoeken hoe we met film het verschil kunnen maken.

Jesse van Venrooij

Praktisch

waar: LocHal (trappenlandschap), Burgemeester Brokxlaan 1000 in Tilburg

wanneer: vrijdag 13 mei 2022

tijd: 15:00-17:00 uur + aansluitend borrel voor wie wil

tickets: 7,50 euro (incl borrel)

 

tickets

de sprekers

Tijdens KONKAV connects: Who cares about film? gaat Jesse van Venrooij in gesprek met de volgende gasten om te onderzoeken hoe we met film het verschil kunnen maken:

Het verschil maken als filmplatform: Hanna Verboom

Hanna Verboom is actrice, filmmaker en sociaal ondernemer. Als dochter van ontwikkelingswerkers bracht ze haar jeugd door in Oost-Afrika, en leerde daar op jonge leeftijd hoe het delen van verhalen een grote rol speelt in het verbinden van verschillende culturen en denkwijzen. 

In 2009 richtte Hanna Get It Done op; een 'giving-network' dat zich met workshops en retraites richt op de kracht van geven. Naast het opbouwen van Get it Done en een succesvolle carrière als actrice, besloot ze in 2014 het roer om te gooien en zich full-time in te zetten als sociaal ondernemer. Zo is Hanna ook founder van Cinetree, een online filmplatform met een maandelijkse selectie aan films die langer bijblijven dan dat ze duren. Inmiddels combineert ze het sociaal ondernemerschap met het maken van films en documentaires. 

Het verschil maken als filmplatform: Hanna Verboom

Het verschil maken als opleider: Tjeerd Muller

Utrechtse documentairemaker en onderwijsprofessional Tjeerd Muller zet in het kader van zijn Master Education in Arts de principes van documentairemaken in om studenten te stimuleren persoonlijke verhalen te durven laten vertellen aan elkaar, en de buitenwereld. De werktitel hiervoor is Docudidactiek.

De centrale vraag is: hoe krijg je de deelnemers zover om zélf een (eigen) audiovisueel verhaal te laten vertellen met impact?

 

Het verschil maken als opleider: Tjeerd Muller

Het verschil maken als filmmaker: Marieke de Bra

Toen fotografe en filmmaakster Marieke de Bra een serie zelfportretten met Tinderdates publiceerde, ‘Mannen met potentie’, schrok ze van de reacties die dat losmaakte. Dat zette haar aan het denken: over man-vrouwverhoudingen in de maatschappij.

Marieke vindt het belangrijk om mensen te laten zien zonder vooroordelen, zonder schaamte. Zo brengt ze ook zichzelf in beeld in ‘Mannen met potentie’ en de ego-documentaire ‘Mama’. Op dit moment maakt ze als regisseuse haar tweede film ‘De laatste dans’.

Het verschil maken als filmmaker: Marieke de Bra

Tickets

Deze bijeenkomst op 13 mei bijwonen?

haal hier je ticket

Meer film?

Diezelfde dag start in Tilburg het Zuidelijk Film Festival. Op 13 en 14 mei zie je daar korte films van filmmakers uit Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen. 

Meer film?
Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant