Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor Roel Leijten. Deze Bredase filmmaker leende tijdens de middelbare school de 8mm-camera van zijn vader en maakte zijn eerste korte film. Sindsdien is hij nooit meer gestopt met filmmaken. Wanneer hij geen commerciele video's maakt, leest hij boeken, gaat hij naar de film en werkt hij aan langetermijnsprojecten zoals het schrijven van scripts en het maken van speelfilms. De Engelstalige thriller BUOYANCY is zijn debuutfilm. 

Naam: Roel Leijten

Leeftijd: 30 jaar

Opleiding: International Media & Entertainment Management in Breda

7044

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik ben filmmaker.

En wat doe je echt?

Schrijven, regisseren, filmen en monteren voor opdrachtgevers, maar ook eigen werk. 

Omschrijf je werk in drie woorden.

Doordacht, pakkend en vernieuwend

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Het is momenteel ongeveer 50/50 met werk in opdracht en vrij werk.

Waar kunnen we je van kennen?

Onlangs mijn eerste speelfilm gemaakt, BUOYANCY, geïnspireerd op de Deense duikbootmoord.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Dat is toch wel de speelfilm. Wat we hebben kunnen wegzetten met zo’n klein budget en getalenteerd team vind ik nog steeds onvoorstelbaar. En dan nog een premiere in Chassé in een volle zaal met familie en bekenden. Kippenvel en ontzettend trots!

7045

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Haha, dat moet mijn eerste betaalde opdracht zijn geweest. Een van mijn eerste klanten vroeg laatst om een update van een video. Die is ongeveer 10 jaar geleden geschoten op mini-DV met een geleende camera van school. Dan zie je wel hoeveel er kan veranderen in zo’n tijd. Zowel qua eigen kunnen, maar ook de technologie. Alleen maar goed gelukkig.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Een speelfilm die in première gaat op het Cannes filmfestival.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Eind jaren 90, begin 2000 zijn we echt verwend qua films. De heftige, psychologische films die toen uitkwamen hebben een grote impact op mij gemaakt. Denk aan Se7en, Requiem for a Dream, American History X, Memento enz. Ik merk vooral tijdens het schrijven dat ik dat onbewust meeneem in mijn eigen films.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Met een eerst afgeronde speelfilm sta ik met 1 been in een groter project. Ik hoop dat ik de kans krijg om nog een film te maken met een “echt” budget. Met die film wil ik mensen helemaal omver gaan blazen.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

KONKAV biedt inzicht in een normaal onoverzichtelijk wereldje. Op deze manier krijg je meer van elkaar te zien en kun je sneller contacten leggen.

Jouw motto?

Niet geschoten is altijd mis.

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk het profiel van Roel

KONAKV-profiel Roel Leijten

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant