Sergei Michajlovitsj Eisenstein (1898 – 1948) was een Russische filmregisseur en wordt gezien als de vader van de intellectuele montage. Hij werd geboren in 1898 in Riga en studeerde aan het Ingenieur-Instituut in Petersburg. Na zijn studie trad hij in het Rode Leger. Aan de Militaire Academie kreeg hij de gelegenheid Japans te leren, maar al snel vond hij zijn belangstelling vooral in theater en film.

Docent
In het seizoen 1920-1921 begon hij als decorontwerper bij het Eerste Arbeiderstheater Proletkult in Moskou. Een jaar later werd hij als docent aangesteld aan het Staatsinstituut voor Regie en was vanaf die tijd tevens als filmregisseur werkzaam. 

Montage
Eisenstein werd vooral bekend door zijn klassieke film ‘Pantserkruiser Potjomkin’, over een belangrijke Russische volksopstand in Odessa in 1905. Deze film is klassiek geworden vanwege de complexe montage. Eisenstein hanteerde op een opmerkelijke wijze cameravoering, perspectief en montage, om het gevoel van de revolutie en de onderdrukking over te brengen.

Stalin
Sergei Eisenstein werkte in de tijd van de grote terreur van Stalin, die persoonlijk veel van zijn films verbood of beval de films op zijn manier te bewerken. Onder de druk van Stalins tirannie, kreeg de regisseur op 50-jarige leeftijd achter zijn schrijftafel een hartaanval. Hij stierf in 1948 in Moskou.

Bronnen: KunstELO.nl en Britannica.com

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg