Van de uitdrukking ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ trekt Alex van Warmerdam zich sowieso niets aan. Hij is schrijver, dichter, schilder, vormgever en acteur, maar Nederland kent hem toch vooral als regisseur.

Alex van Warmerdam (14-8-1952) doorliep de Grafische School en de Rietveld Academie. Zijn vader werkte als toneelmeester, zodoende kwamen Alex en zijn broer Marc al vroeg in het theater terecht om zelf voorstellingen te maken. In 1974 was hij medeoprichter van toneelgezelschap Hauser Orkater en in 1980 De Mexicaanse Hond.

Naast theatervoorstellingen, maakte Warmerdam ook boeken (De hand van een vreemde 1987), dichtbundels (Van alle kanten komen ze 2006), muziek en films. Met producenten Laurens Geels en Dick Maas maakte van Warmerdam in 1986 zijn succesvolle speelfilmdebuut Abel. De film kreeg een Gouden Kalf voor de beste film.

Er volgden meer prijzen. Voor De Noordelingen (1992) ontving Van Warmerdam een Kalf voor de beste regie en voor De laatste dagen van Emma Blank (2009) voor het beste scenario. Zijn film Borgman werd in april 2013 genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

Met name de onverwachte wendingen zijn kenmerkend voor de films van Van Warmerdam. ‘Welke verhalen, welke levens lopen zoals verwacht?’ zei hij hierover. ‘Wie leeft het gedroomde verhaal? Verhalen moeten zich als ware via het gooien van een dobbelsteen ontwikkelen.’

Van Warmerdams werkt op het moment aan zijn tiende speelfilm, toepasselijk genaamd: Nr. 10. De verwachte release is 14 oktober 2021.

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg