Wat maakt een regisseur goed? Welke kennis en skills heb je nodig? Om erachter te komen neemt KONKAV regisseurs onder de loep.

"Alles wat je nodig hebt voor een film is een pistool en een vrouw", aldus Jean-Luc Godard, een van de meest invloedrijke filmmakers van de 20ste eeuw. Godard heeft veel technieken geïntroduceerd die nu standaard zijn geworden zoals: jump cuts, handcamerawerk, ongebruikelijke hoeken en geïmproviseerde dialogen. Godard is daarom een inspiratiebron geweest voor veel andere regisseurs zoals Robert Altman, Martin Scorsese, Wim Wenders en Quentin Tarantino. 

Godard werd in 1930 in Parijs geboren, maar verhuisde in de oorlog naar Zwitserland, het land van zijn ouders. Na een studie volkenkunde begon hij in 1950 een filmkrant en werkte mee aan films van bevriende regisseurs. Als twintiger werkte hij mee aan de bouw van een dam in Zwitserland. Met het verdiende geld maakte hij zijn eerste film, Opération Béton, een korte documentairefilm over de bouw van de dam. 

In 1956 keerde Godard terug naar Frankrijk en in 1959 bracht hij zijn eerste lange speelfilm uit, À bout de Souffle. Deze film speelde een sleutelrol bij het ontstaan van de nouvelle vague. Het brak met veel toen heersende conventies die destijds golden in de dominerende Amerikaanse filmwereld.

In 1961 maakte hij Une Femme est une Femme. Twee jaar later maakte hij Les Carabiniers, maar dat werd een grote flop. Opmerkelijk is dat hij datzelfde jaar ook een van zijn grootste successen filmde: Le Mépris met Brigitte Bardot. In 1964 volgde Bande à Part en in 1965 Pierrot le Fou en de science-fictionfilm Alphaville. Andere films uit die jaren waren Masculin, Féminin en Week-end. Hij was in deze tijd zeer productief.

In de jaren zestig en zeventig volgden nog vele films, met name met zware politieke thema’s. In de jaren tachtig eindigde deze fase. Sauve qui peut (la vie) uit 1980 was zijn eerste film die weer mainstream en toegankelijk was. De films in de daaropvolgende jaren hebben steeds meer een autobiografisch karakter. Zijn laatste werk, Le Livre d’Image, dateert uit 2018.

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg