Wat maakt een regisseur goed? Welke kennis en skills heb je nodig? Om erachter te komen neemt KONKAV regisseurs onder de loep.

Regisseur David Lynch (75 jaar) is het boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Hij groeide op in een kleine Amerikaanse stad, precies zo’n stad waarin zijn films en series zich vaak afspelen. Hij studeerde aan verschillende kunstacademies en kreeg op zijn eenentwintigste een dochter. Dit leidde in 1977 tot het maken van zijn film Eraserhead waarin het thema vaderschap een grote rol speelt.

In 1980 maakte Lynch zijn eerste mainstream film The Elephant Man. Dankzij het enorme succes stond niets zijn carrière als regisseur in de weg. Na de flop Dune (1984) volgde het ene na het andere visuele wonderstuk: Blue Velvet (1986), Lost Highway (1997), Mulholland Drive (2001) en natuurlijk de serie Twin Peaks (1990).

Lynch staat bekend om zijn levendige kleuren en het gebruik van dromen. Films over het leven moeten volgens hem complex en in sommige gevallen onverklaarbaar zijn, een gegeven dat zeer toepasselijk is op zijn werk. Zijn lak aan filmconventies maakt Lynch origineel, uniek en tot een van de grootste filmregisseurs ooit.

Marcel Groenewegen Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg