Wat maakt een regisseur goed? Welke kennis en skills heb je nodig? Om erachter te komen neemt KONKAV regisseurs onder de loep.

Filmregisseur Agnès Varda gold als een van de grootheden van de revolutionaire Franse filmstroming Nouvelle Vague. Varda groeide op als het enige meisje tussen de jongens van de nouvelle vague, tussen regisseurs als Godard en Truffaut

Toch zie je heel goed dat ze vanaf het begin haar eigen weg koos. Varda liet een omvangrijk oeuvre achter met films als Cléo de 5 à 7 (1962), Le bonheur (1965) en Sans toit ni loi (1985).

Feministe

Nog meer dan in Les plages d’Agnès (2008), de wonderschone autobiografische tijdreis die ze op haar tachtigste maakte, spreekt Varda zich aan het eind van haar leven uit als feministe. De speelse, liefdevolle en vaak ook erg amusante manier waarop ze naar de wereld keek, en haar films maakte, is een blijvende inspiratie.

Oscar

In 2018 werd Visages villages genomineerd voor een Oscar en ontving Varda een ere-Oscar voor haar oeuvre. Agnès Varda, een van Frankrijks origineelste filmmakers en grootmoeder van de Nouvelle Vague-filmbeweging, overleed op 29 maart 2019 op 90-jarige leeftijd. 

 

Bronnen: Trouw en filmhallen.nl

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg