Elke week staat hier het kortnieuws: berichten uit de Brabantse av-sector. Deze week onder andere aandacht voor een aantal oproepen, het IDFA en het mediafonds. En vergeet ook niet naar de KONKAV-netwerkborrel te komen volgende week donderdag tijdens Playgrounds (vanaf 17.45 uur)!

  De videoworkshop die David Wilson op 23 november bij bkkc geeft zit vol! Je kunt je dus helaas niet meer aanmelden.

> lees meer

 

Het einde van het Mediafonds, is niet het einde van drama en documentaire

Die toezegging deed bestuurslid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Shula Rijxman in een speciale bijeenkomst met vertegenwoordigers van de drama en documentaire-sector (Villamedia)
> lees meer

 

Help het mediafonds met protest viral

Het is je vast niet ontgaan in het regeerakkoord staat dat het Mediafonds verdwijnt. Nu hebben allerlei mensen daar vast alternatieve plannen voor, maar de bottom line is, dat er nu 16M Euro per jaar gegarandeerd beschikbaar is voor documentaires, kunstprogramma's, kinderprogrammering, animatie, transmedia, tv drama, autonome games, videoclips, en die garantie verdwijnt. Dit zal grote impact hebben op de ziel van de publieke omroep.
> lees meer

 

Call for entries Holland: Stuur je film in voor het Holland Animation Film Festival

Er zijn diverse categorieen waaraan je kunt meedoen, namelijk: features, shorts, European student films en Dutch animation. De deadline is 1 januari 2013.
> lees meer

 

Tip: jouw video op de homepage van Lokaal01

Stuur je video in voor 30 november
> lees meer

 

NPO wil drama en documentaire behouden 

Recent trokken eindredacteuren documentaire en drama bij de Publieke Omroep (PO) aan de bel dat mogelijk meer dan de helft van de drama- en documentaireproducties bij de PO verdwijnen als gevolg van het regeerakkoord. Er moet 100 miljoen euro bezuinigd worden, deze bezuiniging komt bovenop de 200 miljoen euro bezuinigingen door het vorige kabinet. Een van de slachtoffers is het mediafonds, de organisatie die subsidies verstrekt voor producties van de publieke landelijke en regionale omroep. Om het Mediafonds te redden is inmiddels een petitie gestart.
> lees meer

 

Pitch-trailers met Jesper Osmond tijdens IDFA

Op maandag 19 november organiseert de NCE tijdens het IDFA een avondseminar over het monteren van pitch-trailers voor documentaires. De Deense editor Jesper Osmond zal in een gesprek met Menno Boerema, NCE aan de hand van voorbeelden ingaan op hoe je met o.a. research-materiaal een pitch-trailer maakt die effectief is. In de huidige tijd van grote bezuinigingen en de hang naar internationale coproductie is de pitch-trailer een steeds belangrijker onderdeel van het documentaire- en editorsvak waarover nog veel te leren valt. Jesper Osmond heeft zich hierin gespecialiseerd en zal een aantal trailers bespreken waaraan hij onlangs heeft gewerkt – in verschillende productiestadia - en hij zal ingaan op de effectiviteit van de montage en presentatie.
> lees meer

 

De meest creatieve filmmakers krijgen geen subsidie

Hoe zit dat dan? Regisseur Urszula Antoniak legt het uit in het boek ‘De Nieuwe Regisseurs’. "Getalenteerde mensen hebben vaak moeite met het verkopen van hun verhaal. Als je creatief en getalenteerd bent, ben je ook onzeker. En als je onzeker bent, vinden de financiers je niet overtuigend. Juist het subsidiesysteem zou creatieve en getalenteerde mensen moeten helpen maar het werkt nu eerder belemmerend. Het probleem van het subsidiesysteem is dat men creativiteit willen meten. Waarom willen ze dat meten? Omdat de fondsen zekerheid willen hebben. En waarom willen fondsen zekerheid hebben? Omdat ze niet van risico’s houden. En dat is nu precies waar de schoen wringt, want film maken is juist risico nemen. Creativiteit is risico nemen.
> lees meer

 

  Oproep regisseurs One Night Stand IX

De NTR, VARA, VPRO, het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds en het CoBO maken zich sterk voor de ontwikkeling van film- en televisietalent en organiseren voor de negende keer ONE NIGHT STAND, een dramareeks voor ‘nieuwe makers’, bestaande uit 6 films van 50 minuten. De films gaan op het Nederlands Film Festival 2014 in première en zullen in het najaar van 2014 op televisie worden uitgezonden. Mogelijk krijgen ze voor die tijd een roulatie in de bioscoop.
> lees meer

 

  Vier nominaties Mediafondsprijs Kids & Docs 2012

Vier jeugddocumentaires uit het afgelopen jaar zijn genomineerd voor de Mediafondsprijs Kids & Docs 2012. Een jury bestaande uit Menna Laura Meijer, Rita Horst en Tom Fassaert kozen deze producties uit 21 inzendingen. De vier genomineerde jeugddocumentaires zijn: Achter de toren – regie: Astrid Bussink (KRO), Als ik in de spiegel kijk – regie: Saskia Gubbels (NCRV / Hollandse Helden), Het Diepe – regie: Michiel Brongers (NCRV / Selfmade Films), Geluiden voor Mazin – regie: Ingrid Kamerling (EO / Hollandse Helden). Uit deze vier films kiest een kinderjury een winnaar. De regisseur van de winnende jeugddocumentaire ontvangt € 15.000,- om een nieuwe jeugddocumentaire te ontwikkelen. Op 22 november wordt de prijs uitgereikt op het IDFA Congres van het jubilerende festival.
> lees meer

 

Drie jeugddocumentaires van Brabants filmproductiebedrijf op IDFA 2012

Tijdens het deze editie van het IDFA (14 t/m 25 november) worden drie jeugddocumentaires van het Brabantse filmproductiebedrijf Zuidenwind Filmprodukties vertoont: MOOKIE, Anne Vliegt en Cap of Keppel.
> lees meer

 

IDFA lanceert nieuwe app voor de iphone en ipad

Van 14 tot en met 25 november 2012 vindt in Amsterdam weer het IDFA filmfestival plaats. De compleet nieuwe IDFA-app die in de App Store is verschenen geeft je het festivalprogramma van dag tot dag. Je kunt ook in een alfabetische lijst de documentaires van A tot Z doorbladeren. En omdat het een universele app is, kun je dit jaar ook je iPad (mini) als programmaboekje op schoot houden, terwijl je naar de films kijkt. De app bevat trailers van de films die op het festival te zien zijn. Je kunt ook meteen kijken of er nog kaartjes beschikbaar zijn voor een bepaalde film.
> lees meer

 

Lancering Shortcutz Amsterdam

Tijdens de NBF netwerkborrel deze maand kondigden de initiatiefnemers van Shortcutz een Amsterdamse editie aan. Shortcutz is een internationale korte film beweging en biedt in een wekelijks event in CANVAS een podium aan nieuwe korte films.
> lees meer

 

Binnenkijken op het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf)

Wegens groot succes van de open dag in juni dit jaar zet het NIAf nog een keer de deuren open. Een unieke kans om te kijken hoe animatie gemaakt wordt. Er zijn volop prijswinnende films en installaties met animatie te zien. En alle vragen die je over animatie hebt kun je stellen! Filmmakers zijn druk aan het werk en geven uitleg.
> lees meer

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant