Elke week staat hier het kortnieuws: berichten uit de Brabantse av-sector. Deze week onder andere aandacht voor de Bossche film- en documentairemaker Frank van Osch en een onderzoek naar de Nederlandse filmsector. Klik hieronder op lees meer.

Onderzoek van SEO Economisch Onderzoek naar de Nederlandse filmsector : succesvol maar onder druk

De Nederlandse filmindustrie is een succesvolle en economisch waardevolle industrie. De sector staat echter wel onder grote druk. Het productievolume moet op peil blijven en daar zijn maatregelen voor nodig. Dat staat in een zondag verschenen onderzoek van het SEO Economisch Onderzoek.


> lees meer

 

De Bossche film- en documentairemaker Frank van Osch ontvangt dit najaar de Brouwerij Cultuurprijs Heineken ’s-Hertogenbosch

De Bossche film- en documentairemaker Frank van Osch ontvangt dit najaar de Brouwerij Cultuurprijs Heineken 's-Hertogenbosch. Dat is hem maandag verteld door de jury. De prijs is een initiatief van de gemeente Den Bosch en brouwerij Heineken. Zij reiken de prijs om de paar jaar uit aan een kunstenaar of kunstenares uit 's-Hertogenbosch van (inter)nationale faam. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5000 euro. Voor Van Osch kwam de mededeling totaal onverwacht. 


> lees meer op Omroep Brabant

> lees meer op KONKAV

  MEDIA filmfinancieringsinstrument toegelicht tijdens HFM

Tijdens de Holland Film Meeting van het Nederlands Film Festival organiseert MEDIA Desk Nederland op vrijdag 28 september een open seminar over filmfinanciering. Thierry Baujard (Peacefulfish, Berlijn/Brussel) zal het publiek meenemen in de mogelijkheden voor financiering van internationale coproducties, met hulp van het MEDIA Productie Garantiefonds. Bank experts Olaf Stührk (Commerzbank) en Dennis de Heus (Rabobank) zullen daarna ingaan op Duits-Nederlandse coproducties. Verder introduceert Maria Silvia Gatta van de Europese Commissie (vertegenwoordiging in Nederland) kort het Creative Europe Programma (2014-2020) en de nieuwe garantiefaciliteit voor de creatieve en culturele sector. De sessie is in het Engels en wordt gemodereerd door Dominique van Ratingen, directeur van MEDIA Desk Nederland.

Datum: Vrijdag 28 september
Tijd: 15.00 - 17.00 uur
Locatie: Blauwe Zaal, City Theater in Utrecht

De sessie is gratis bij te wonen met een Dutch Industry Days Pas of een HFM accreditatie.
Losse tickets à 5 euro zijn te koop bij de deur.

 

Stagiair(e) productie assistent documentaire gezocht

Zuidenwind Filmprodukties is gespecialiseerd in het maken van documentaires met maatschappelijke en sociaalhistorische thema’s. In de films speelt veelal de bijzondere en gespannen relatie tussen het individu en de wereld om hem heen een belangrijke rol. Zuidenwind Filmprodukties maakt documentaires in coproductie met zowel binnen- als buitenlandse omroepen. Op het moment zijn er meerdere documentaires in productie en in ontwikkeling.
Zuidenwind is op zoek naar een stagiair(e) voor diverse werkzaamheden.

> lees meer

 

Documentaire Wildcard-winnaars bekendgemaakt

Op het Nederlands Film Festival in Utrecht heeft het Nederlands Filmfonds de documentaire Wildcards uitgereikt. De winnaars zijn: Daan Bol (afgestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht, Hilversum), Morgan Knibbe (afgestudeerd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie Amsterdam) en Thomas Vroege (afgestudeerd aan de AKV St. Joost, Breda). De commissie documentaire van het Filmfonds selecteerde de winnaars door ingestuurde eindexamenfilms van dit jaar te beoordelen. De commissie selecteerde de drie in hun ogen meest talentvolle jonge makers.De winnaars krijgen ieder 40.000 euro om zonder restricties een nieuwe documentairefilm te maken onder begeleiding van een producent en een regiecoach. Hiermee wil het Fonds nieuw talent stimuleren dat net is afgestudeerd. Het streven is om de films op het Nederlands Filmfestival van 2013 in première te laten gaan.
 

Presentatie Filmfonds

Doreen Boonekamp geeft een presentatie over de uitwerking van het beleid en werkwijze vanaf 2013. Aanmelden kan voor 8 oktober via aanmelden@filmfonds.nl. Datum: vrijdag 12 oktober 2012. Locatie: EYE. IJpromenade 1, Amsterdam. 

Programma:
16:45 uur – 17.00 uur : Ontvangst
17:00 uur Presentatie door Doreen Boonekamp, directeur/bestuurder 

 

Nederlandse filmvertoning nu volledig digitaal

Alle filmtheaters en bioscopen in Nederland zijn sinds 12 september voorzien van digitale projectieapparatuur. 506 van de in totaal 789 bioscoopdoeken in Nederland zijn gedigitaliseerd door Cinema Digitaal. Bioscoopketens Pathé, Utopolis, Euroscoop en enkele onafhankelijke theaters digitaliseerden zelfstandig. 

> lees meer

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant