Elke week staat hier het kortnieuws: berichten uit de Brabantse av-sector. Deze week onder andere aandacht voor verschillende oproepen, de Brabantse film Rue des Invalides, een boekentip, Roel Reiné die een Amerikaanse worstelfilm maakt en twee vacatures. Klik hieronder op lees meer.

  Rue des Invalides geselecteerd voor Nederlands Film Festival

De film Rue des Invalides van de kersvers in Brabant afgestudeerde filmmakers Mari Sanders (regie) en Jasper Knol (productie) is geselecteerd voor de studentencompetitie van het 32e Nederlands Film Festival (26 september t/m 5 oktober in Utrecht). Rue des Invalides (20 minuten) is een opmerkelijk afstudeerproject. Het vertelt het verhaal van een jongen in een rolstoel die zijn dromen najaagt en in Parijs op zoek naar romantiek gaat. Eenmaal in de stad van de liefde valt dat toch wat tegen. De toegankelijkheid van de lichtstad voor rolstoelgebruikers is verre van ideaal, zo wordt op hilarische wijze getoond. De allergrootste beperkingen, zo laat deze tragikomedie zien, zit echter in de wijze waarop niet-gehandicapten met mensen met een beperking omgaan. De eindexamencommissie van kunstacademie St. Joost in Breda roemde vooral de toegankelijkheid voor een breed publiek. Met name de goed gedoseerde humor – een schaars goed in veel kunstfilms – oogstte waardering. Dit project is mede tot stand gekomen dankzij voordekunst Brabant.

> lees meer
 

Mondriaanfonds zoekt filmmakers

Tip voor beeldend kunstenaars en filmmakers: het Mondriaan Fund doet een oproep voor het samenwerkingsproject De Verbeelding waarin deze twee disciplines samen gaan werken aan een film. Plannen kunnen ingediend worden voor films met minimale lengte van 60 minuten, die voor een budget van € 300.000 gerealiseerd kunnen worden. Deadline: 13 november 2012.Tip voor beeldend kunstenaars en filmmakers: het Mondriaan Fund doet een oproep voor het samenwerkingsproject De Verbeelding waarin deze twee disciplines samen gaan werken aan een film. Plannen kunnen ingediend worden voor films met minimale lengte van 60 minuten, die voor een budget van € 300.000 gerealiseerd kunnen worden. Deadline: 13 november 2012.

> lees meer

 

Omroep Brabant daagt filmmakers uit voor wedstrijd Brabantse Beauties

Omroep Brabant daagt film- en televisiemakers uit om met een goed idee voor een documentaire te komen. Maximaal zes documentairefilms worden ondersteund met een startsubsidie. Deadline inzenden is 3 september.

> lees meer

 

Von Trier zoekt amateurfilmpjes

Regisseur Lars von Trier werkt mee aan een user generated-filmproject getiteld Gesamt. Hij roept amateurfilmers op een filmpje van vijf minuten in te sturen en zich daarbij te laten inspireren door een van de door hem geselecteerde kunstwerken. 

> lees meer

 

Inzenden voor Stan Storimans Prijs

Op 12 oktober wordt voor de vierde maal de Stan Storimans Prijs uitgereikt, de vakprijs voor cameraman of -vrouw die het afgelopen jaar het beste nieuws- of actualiteitenreportage heeft gedraaid. De prijs is vernoemd naar de in 2008 omgekomen RTL-cameraman, die samen met Jeroen Akkermans in Zuid-Ossetië verslag deed van de flitsoorlog tussen Rusland en Georgië. Net als voorgaande jaren worden producties (waarvoor de inzendtermijn nu is geopend) beoordeeld op technische en inhoudelijke kwaliteit, op creativiteit, journalistieke alertheid en originaliteit. De winnaar van dit jaar zal volgend jaar meehelpen de winnaar te kiezen, meldt de organisatie. Ruw materiaal mag niet meedingen en reportages moeten tussen 12 augustus 2011 en 12 augustus 2012 zijn uitgezonden. De inzendtermijn sluit 12 september aanstaande.

> lees meer

 

Brabantse Roel Reiné maakt Amerikaanse worstelfilm

Filmregisseur Roel Reiné heeft alweer een nieuw speelfilmproject te pakken. De 43-jarige Brabander, die al bijna tien jaar in Hollywood werkt, gaat de worstelfilm 12 Rounds: Reloaded regisseren. Meervoudig worstelkampioen Randy Orton vertolkt de hoofdrol. De 32-jarige Orton speelt een ambulancebroeder die in een dodelijk kat-en-muisspel belandt met een gewelddadig persoon uit zijn verleden. De opnames starten eind september in Vancouver. Het is de bedoeling dat 12 Rounds: Reloaded volgend jaar uitkomt. Roel Reiné, die een Gouden Kalf won voor zijn debuut The Delivery, timmert hard aan de weg in Amerika. Hij levert elk jaar een film af en maakte titels als The Scorpion King 3, Death Race 2 en 3 en Pistol Whipped. Het is de bedoeling dat Reiné komend jaar overigens weer een film in Nederland gaat maken, over zeeheld Michiel de Ruyter.

> lees meer 

 

Nederlands Filmfonds heeft twee nieuwe vacatures

Het Nederlands Filmfonds is op zoek naar een Hoofd Screen NL M/V (1fte) en Filmconsulent Speelfilm M/V (2 personen, 1fte per consulent). 

> lees meer

 

Boekentip: Never Sleep With The Director

Een groot gedeelte van de huidige Hollywood blockbusters weten helaas niet in orginaliteit uit te blinken. Aan de lopende band verschijnen er sequels, prequels, boek- en stripverfilmingen, remakes en reboots die veelal voortborduren op iets dat we in een andere vorm al eens gezien hebben. Met de regelmaat pakt dit succesvol uit, maar helaas mislukken er ook genoeg pogingen door het simpele feit dat er een aantal basisbeginselen worden vergeten. Denk hierbij aan een goed script en het feit dat sequels er zelden in slagen het origineel te overtreffen. Het kleine en rijkelijk geïllustreerde boekje Never Sleep with the Director van Anneloes van Gaalen geeft in zo’n 160 pagina’s 51 bekende en minder bekende regels en tips aan filmmakers en -liefhebbers.

> lees meer en bestel het boek

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant