Elke week staat hier het kortnieuws: berichten uit de Brabantse av-sector. Deze week onder andere aandacht voor een oproep voor het Eindhovens Filmfestival, een vacature bij het Holland Animation Film Festival en twee nieuwe films van Brabantse Makelij. Klik hieronder op lees meer.

  Holland Animation Film Festival zoekt een Zakelijk Leider

Het Holland Animation Film Festival (HAFF) is het grootste internationale animatiefestival in Nederland. HAFF biedt al meer dan 25 jaar aan publiek en professionals een uitgelezen kans om te genieten van een breed scala aan korte en lange animatiefilms en de veelzijdige toepassingen ervan. De organisatie van het HAFF is in handen van een kleine staf vaste medewerkers die in de aanloop naar het festival aangevuld wordt met tijdelijke medewerkers, stagiairs en een groot aantal vrijwilligers. Directeur van het festival is Gerben Schermer. Holland Animation Film Festival zoekt zo spoedig mogelijk een zakelijk leider voor 0,6 fte. Deze functie kan met ingang van 1 januari 2013 worden uitgebreid naar 1.0 fte.
> lees meer (Bron: culturele-vacatures.nl)

 

Eline de Jong maakt afstudeerfilm over depressie en zelfdoding

De Brabantse Eline de Jong heeft voor haar afstudeerproject onderzoek gedaan naar depressie en zelfdoding en naar aanleiding hiervan een korte film geproduceerd en geregisseerd. De film heet Onomkeerbaar en is tot stand gekomen met voordekunst Brabant, een crowdfundingplatform voor de culturele sector. 

> lees meer over deze film

 

Nieuwe film van Harko Wub

Dit is hoe een land ontstond is een experimentele documentaire van 26 minuten die is geproduceerd door Zaaigrond Filmproducties. Hij gaat over de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep, die ooit de grens was tussen Nederland en Duitsland. Op een dag is deze sloot gedempt en Gerard Beukeveld werd onteigend. Volgens hem is er echter destijds noch door Nederland noch door Duitsland geld betaald voor de grond waar ooit die sloot lag. Op die plek is daarom door hem en zijn enthousiaste volgelingen een nieuwe, soevereine staat uitgeroepen: Eurostaete. Evenals de grenzen van Eurostaete, zijn ooit ook de grenzen van Nederland bevochten, bepaald of ontstaan. In vogelvlucht vliegt 'Dit is hoe een land ontstond' door deze grensgeschiedenis en legt dit naast de ontstaanswijze van Eurostaete. De film vertelt (en bezingt!) hiermee het absurde verhaal van de landsgrenzen. Deze film is geproduceerd door Zaaigrond Filmproducties in het kader van het grensoverschrijdende initiatief 'Grenswerte'. De film zal worden vertoont in Gelderse en Overijsselse filmhuizen en gebruikt door het Nijmegen Centre for Border Research. Daarnaast wordt de film nu ingestuurd naar filmfestivals.

> lees meer over deze film

 

Filmfoyer vanaf 2013 in Cinecitta

Het Filmfoyer aanbod zal vanaf 2013 een plek krijgen in het nieuwe Cinecitta. Op het moment is Cinecitta gesloten voor een grondige verbouwing. Naar verwachting opent het nieuwe Cinecitta in december van dit jaar de deuren.

 

Plaza Futura en BROET maken zich groot voor onafhankelijke filmmakers

De derde editie van het Eindhovens Filmfestival neemt dit jaar haar intrede in Plaza Futura op vrijdag 9 t/m zondag 11 november 2012. “Na twee succesvolle edities bij BROET werd het tijd om ons groot te maken. En Plaza Futura deelt onze passie voor film en daarmee ook onafhankelijke filmmakers die een podium en erkenning verdienen. Door samen te werken kunnen we een groter podium creëeren. Zo stimuleren we de filmcultuur in Eindhoven”, aldus Ramon Etman, oprichter van BROET filmproducties.

BROET startte in 2010 de organisatie van het eerste Eindhovens Film Festival, gericht op filmmakers van onafhankelijke filmproducties. Om beginnend talent, maar ook professionals die nog geen grote productiemaatschappij achter zich hebben staan een kans te geven is er een limiet gesteld aan het budget van de films binnen het programma van het festival. Films die op het EFF worden vertoond mogen niet meer dan 100.000 euro hebben gekost. Tijdens het festival worden er verschillende activiteiten georganiseerd waaronder workshops en masterclasses van mensen uit het vak. Daarnaast is er een divers filmprogramma en natuurlijk de uitreiking van de films die door de jury bekroond gaan worden met een Gouden Camera! Nieuw in de race voor de Gouden Camera’s zijn de categorieën documentaire en animatie. Daarnaast is er natuurlijk de categorie Fictie waarvoor korte én lange films ingediend kunnen
worden. EFF roept filmmakers op films in te sturen vóór 23 september 2012.

> voor de specificaties check je de website

 

Zuidenwind sleept aantal nominaties binnen

De film Wat de muren vertellen is geselecteerd voor de de Debuut Competitie tijdens het Nederlands Film Festival. De zwijgende bokser is tijdens het Nederlands Film Festival (eind september in Utrecht) geselecteerd voor de competitie voor lange documentaires. En Painful Painting dingt in Utrecht mee naar een Gouden Kalf in de categorie korte documentaire.

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant