Elke week staat hier het kortnieuws: berichten uit de Brabantse av-sector. Deze week aandacht voor bijzondere buitenfilmvertoningen, Brabantse makers in de prijzen, inzenden voor Go Short 2013 en EFF 2012 en vertoningen van Brabantse producties op televisie en in bioscopen. Klik hieronder op lees meer, of gewoon hier.

Breda Art Award 2012

Evert van der Veen wint met zijn afstudeerfilm Sonic Fauna de Breda Art Award 2012. In de film Sonic Fauna heeft Evert heeft een eigen muziekstuk gevisualiseerd in een 3d-animatie, waarin verschillende abstracte wezens een eigen geluid produceren. Zo ontstaat een spel tussen geluid en beeld.

 

Eervolle vermelding St. Joost Penning 2012

Jonas Ott krijgt eervolle vermelding Sint Joost Penning 2012 voor zijn afstudeerfilm Washed Ashore. Uit het juryrapport: ‘Als jury waren we oprecht geraakt over de intieme wereld die Jonas Ott weet op te roepen. Lichtvoetig en melancholisch weet hij de kijker in vijf minuten op een bijzondere manier te raken.’

 

Inzenden voor Go Short

De vijfde editie van Go Short – International Short Film Festival Nijmegen vindt plaats van 13 tot 17 maart 2013. De organisatie ontvangt graag nieuwe documentaires, die je vanaf nu kunt inzenden. Op de website meer informatie en natuurlijk de rules & regulations.

 

Straatsterren in Lichtstad in Plaza Futura

Vanaf eind juni wordt ‘Straatsterren in Lichtstad’ wekelijks vertoond in Plaza Futura! Tijdens de première waren er drie generaties ‘breakers, dj’s, rappers en graffiti artiesten’. Over de film zeggen de makers het volgende: ‘Na ruim 20 interviews hadden we een berg aan verhalen. We leerden steeds meer over hiphop Eindhoven en gingen op zoek naar beeldmateriaal voor bij de interviews. Van mensen uit de scene kregen we beeld uit hun persoonlijke archieven. De mensen die we interviewden hadden zelf vaak videobanden of beelden. We hebben zelfs archiefmateriaal opgestuurd gekregen uit het persoonlijke archief van iemand, of officiële beelden.’ Kijk op de website van Plaza Futura voor programma.

 

De Zwijgende Bokser op televisie

De Brabantse filmmaker Dré Didderiëns uit volgde Juliano Westhiner vier jaar lang, op weg naar een plek op de Olympische Spelen. Dit ontroerende portret laat het leven zien van een bedeesde 19-jarige bokser, op weg van kind naar volwassene. De documentaire, De Zwijgende Bokser, was te zien in filmtheaters in Tilburg en Eindhoven en wordt op zaterdag 14 juli om 20.00 uur uitgezonden bij de NTR op Nederland 3. Bekijk de trailer bovenaan dit nieuwsbericht.

 

Aanmelden films EFF 2012

Van 9 t/m 11 november vindt het Eindhovens Film Festival plaats. Je kunt tot 23 september films aanmelden. De uiterlijke inschrijfdatum is 23 september 2012.Dit jaar kun je inschrijven voor fictie film, documentaire en animatie. Kijk op de website voor meer informatie.

 

Verbouwing Cinecitta  

Tijdens de verbouwing van Cinecitta kun je terecht in de Filmfoyer.

 

Buitenfilm en openluchtbios

Op verschillende plekken in Brabant is het weer tijd voor buitenfilms. Filmvertoningen in de openluchtbioscopen.

Bij Plaza Futura mocht het publiek kiezen. Daar worden deze zomer de volgende films vertoond: 'The Artist', 'Intouchables' en 'Midnight in Paris'.

In de maanden juli en augustus is het bij de verkadefabriek wekelijks feest van woensdag t/m zaterdag. De leukste, spannendste en mooiste films in de buitenlucht. 

Buitenpodium! Het project waarbij op bijzondere plekken bijzondere voorstellingen zijn heft ook een openbare openluchtvoorstelling. Cambiance De Reebok in Oisterwijk is een mooi plekje tussen de bomen zoeken voor CosyMo’s Solar Cinema. De mobiele bioscoop op zonne-energie zal vanavond een kortfilmprogramma vertonen met werk van o.a. Sandra Welte, Frodo Kuipers, Ton van Zandvoort en Auke de Vries. Meer info, klik hier. Een trailer van de afstudeerfilm Lift Off van Sandra Welte vind je hier.

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant