Filmdebuut van Teemong   
De mysterieuze Teemong is al jaren niet weg te denken als clipregisseur in de Nederlandse hiphopwereld. Met de film ‘Canceled’ breekt er een nieuw hoofdstuk aan. En krijgt hij eindelijk de wenkbrauwen van Fresku onder controle.  
Eindhovens Dagblad

Gouden Kalf voor Bredase animatiemaker  
Animatiefilmer Jasper Kuipers (36) uit Breda kan zijn geluk niet op. Hij werkte mee aan de ‘poppenfilm’ Knor, die vrijdagavond het Gouden Kalf voor beste film won. Voor het eerst in de geschiedenis van het ‘Kalf’ won een animatieproductie. ,,Dit is historisch.’’  Knor wordt namens Nederland ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm. Het is voor het eerst dat Nederland een stop-motionfilm inzendt.  
Filmkrant | BNdeStem  

Gouden kalveren naar vrouwen  
Stop-motion animatiefilm Knor is de grote winnaar bij Gouden Kalveren op het slotgala van het Nederlands Film Festival. De film kreeg de prijs in de categorieën beste film, beste regie en beste production design, waarvan de laatste twee op persoonlijke titel werden toegekend aan regisseur Mascha Halberstad. Ook Do Not Hesitate viel meermaals in de prijzen. Het rouwdrama Narcosis won Kalveren in drie categorieën. Niet alleen de prijzen voor Beste Film en Beste Regie, gingen dit jaar naar vrouwen. Thekla Reuten sleepte het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol Speelfilm in de wacht voor haar spel in Narcosis. Ook de kalveren voor Beste Sound Design en Beste Muziek gingen voor het eerst naar vrouwen, respectievelijk Evelien van der Molen (Captain Nova) en Ella van der Woude (Moloch). Het meest vurige feministische statement kwam echter van de speech van actrice Sinem Kavus (Beste Hoofdrol in een Korte Film).  Het gender van de winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol in een Speelfilm lag dit jaar onder een vergrootglas. Afgelopen jaar werden voor het eerst geen aparte prijzen uitgereikt voor Beste Mannelijke en Beste Vrouwelijke Hoofd- of Bijrol. Twee mannelijke acteurs werden toen bekroond. Dat leidde tot kritiek: het genderneutraal maken van de prijs komt volgens sommigen te vroeg omdat er op dit moment nog altijd minder dragende en diepgravende rollen zijn voor vrouwen. Directeur van het Nederlands Film Festival Silvia van der Heiden ziet geen reden om de prijs weer terug te veranderen: "Een verandering als deze heeft een lange adem nodig." De directeur maakt duidelijk dat het hier niet gaat om een experiment, maar dat de organisatie de veranderingen in de samenleving ziet en daarop wil aansluiten. Van der Heiden vindt dat diversiteits- en inclusiviteitsproblemen niet opgelost kunnen worden met prijzen, maar door ze bij de bron aan te pakken. "Dat betekent dat scenario's, cast's en regie moeten worden aangepast, op die manier kan je zorgen voor meer gelijkheid in de sector." Op de vraag of de prijs dan niet te vroeg veranderd is, is Van der Heiden kort: “De ophef levert een gesprek op en mensen worden zich er zo bewust van dat er iets moet veranderen.”  
Nederlands Film Festival | NRC | NPO Radio 1

Onderzoek naar culturele diversiteit en inclusie in av-sector  
Voor het eerst wordt in Nederland onderzoek gedaan naar de mate van culturele diversiteit en inclusie in de film- en televisiesector. De opdrachtgever is het Ministerie van OCW. Een van de onderdelen van het onderzoek is een enquête onder iedereen die werkzaam is in de sector. Het doel is om een beeld te krijgen van de mate van diversiteit en inclusie binnen de sector.  
Filmfonds | Filmfonds  
   
App voor audiodescriptie  
Op het Nederlands Film Festival waren 40 titels ook toegankelijk via de app Earcatch. Earcatch is de app die er voor zorgt dat blinde en slechtziende mensen een bioscoopfilm of tv-programma optimaal kunnen volgen met behulp van audiodescriptie. Via een koptelefoon horen ze een stem die precies beschrijft wat er tussen de dialogen door op het scherm gebeurt. Het complete aanbod op een rij op de site van Earcatch.  
Earcatch  
   
Filmdistributeur met sociale missie  
Nederland is opnieuw een nieuwe filmdistributeur rijker. Reveal Films meldt zich met de missie films te willen uitbrengen die op een positieve manier sociale verandering in gang zetten. De eerste film is de documentaire The Territory. Reveal Films is een distributiebedrijf dat zich richt op de Benelux. Het wordt geleid door Charlotte Auclair die internationaal meerdere functies bekleedde in de filmwereld. In een toelichting verklaart Auclair niet zonder reden in Nederland te zijn begonnen. 'Nederland is de thuishaven van meerdere NGO's en internationale organisaties waardoor het een prachtige basis biedt voor samenwerking tussen beleidsmakers en de filmsector.'  
Holland Film Nieuws 
   
ClickNL start programma over immersieve content  
Immersieve technologieën als virtual en augmented reality zijn uitermate relevant en waardevol voor zowel maatschappelijke als bedrijfsmatige uitdagingen. ClickNL, het topsectorinstituut voor de creatieve industrie, start een ambitieus programma over ‘immersieve content ’ Met dit programma wil ClickNL de creatieve industrie klaar maken voor de toekomstige metaverse. De organisatie heeft inmiddels een inventarisatie van de ‘immersieve sector’ gemaakt. Ontwerpers en ‘immersieve’ makers kunnen hun voorstel om deel te nemen indienen voor 3 februari 2023.  
DesignDigger | ClickNL | ClickNL  

Dutch Media Week  
Deze week gaat de 7e editie van de Dutch Media Week, hét mediafestival van Nederland, van start in Hilversum. Deze editie heeft als thema ‘ON/OFF’ en staat in het teken van de steeds verdergaande digitalisering, met aandacht voor de metaverse, kunstmatige intelligentie, podcasts en games.  
Entertainment Business  
   
Eensgezindheid in de filmsector  
Partijen uit de audiovisuele sector – van makers tot omroepen en streamingdiensten – zien de noodzaak tot samenwerking om de aanbevelingen van de werkgroep Sectorplan concreet op te volgen. Daarnaast is de urgentie groot om het wetsvoorstel voor een investeringsverplichting voor streamingdiensten vóór het eind van het jaar in de Eerste en Tweede Kamer te behandelen. Dat bleek tijdens de Filmpolitieke Werklunch die op 25 september plaatsvond als onderdeel van het Nederlands Film Festival. Vertegenwoordigers van de AV-sector, de politiek en de overheid gingen met elkaar in gesprek onder leiding van Aldith Hunkar. Een verslag.  
Nederlands Film Festival  
   
Investeringsverplichting voor Nederlandse producties  
Staatssecretaris Uslu (OCW) stuurt een nazending van enkele beslisnota's naar de Tweede Kamer. De beslisnota’s hangen samen met het wetsvoorstel investeringsverplichting Nederlands cultureel audiovisueel aanbod. Het wetsvoorstel gaat over wijziging van de Mediawet 2008 in verband met het invoeren van een investeringsverplichting voor Nederlands cultureel audiovisueel product. Zij geeft een korte toelichting bij de beslisnota's.  
Rijksoverheid.nl  

Jan van den Brink op San Sebastián  
Gesprek met filmprogrammeur Jan van den Brink van de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch over zijn werkzaamheden. Hij is net terug van het San Sebastián International Filmfestival in Spanje.  
Brabants Dagblad  
   
VEVAM Fonds Prijs voor Douwe Dijkstra  
Douwe Dijkstra heeft in het Louis Hartlooper Complex de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs ontvangen voor zijn productie Buurman Abdi.   
Dutch Directors Guild  
   
Studentenfilms besproken door Dana Linssen  
Op het Nederlands Filmfestival in Utrecht werden op 26 september de prijzen voor beste studentenfilms uitgereikt. Zoals altijd waren er veel persoonlijke verhalen. Dana Linssen zag veel verhalen van mannen over tobbende mannen. Maar, merkt ze op, de genomineerden hebben ook gemeen dat ze vanuit het kleine naar iets groters kijken.  
NRC 
   
Nominaties CFAP Prijs  
Producenten Marleen Slot (Viking Film, Holy Motion Studio), Chafina Bendahman en Shenin Lebrun (Maya Creatives) en Lea Fels en Isidoor Roebers (Scenery) zijn genomineerd voor de CFAP Prijs 2022. Dat is bekend gemaakt tijdens de Professionals Conferentie van het Nederlands Filmfestival. Op 14 oktober wordt de winnaar van de prijs, ter waarde van 20.000 euro, bekend gemaakt in het Rosarium – Amstelpark in Amsterdam. De speciale juryprijs is voor Will Koopman.   
Broadcast Magazine  
   
Winnaars NFF Debuut- en Studentencompetitie  
Op 26 september zijn in Stadsschouwburg Utrecht de winnaars van de NFF Debuutcompetitie en de winnaars van de NFF Studentencompetitie bekendgemaakt. De debuutfilm Master of Light van Rosa Ruth Boesten werd bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht 2022. De EY Talent Award voor hoogste production value ging naar Void Between Us (Luka Gribnau). De Fentener van Vlissingen Fonds Award voor meest onderscheidende prestatie crewlid ging naar Muhammed Berber (It Will Rain,). De NFF Talent Award voor regisseur van de beste eindexamenproductie ging naar Wessel van Wanrooij (Over een pastoor op regenlaarzen). De KNF Award voor beste eindexamenproductie ging naar Verwoede pogingen (Joris Tobé,). De NAPA Awards voor producent met de meest innovatieve toekomstvisie gingen naar Patou ten Cate en Robijn Boekelman.  
Nederlands Film Festival | Nederlands Film Festival | Nederlands Film Festival  
   
Wildcards 2022  
De Filmfonds Wildcards worden elk jaar uitgereikt aan jonge, talentvolle filmmakers die net afgestudeerd zijn aan een film- of kunstacademie en hun eindexamenfilm naar het Fonds insturen. De winnaars van de Wildcard ontvangen €50.000 om zonder restricties een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm te maken onder begeleiding van een producent en een coach. Hiermee wil het Fonds de ontwikkeling van nieuw talent stimuleren om hun eerste stappen te zetten in het professionele werkveld. De zes winnaars van 2022 zijn op 26 september bekendgemaakt. Het betreft Idriss Nsangou Nabil (Nederlandse Filmacademie), Jikkie Schelling (HKU), Jiyan Düyü (Gerrit Rietveld Academie), Niek Silvan (Nederlandse Filmacademie), Mahmood Shakuri (HKU) en Quita Felix (HKU).  
Filmfonds  
   
Gerwin Tamsma ontvangt Louis Hartlooper Prijs niet  
Het IFFR-jubileumboek 25 Encounters is de winnaar van de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie. Het was een roerige uitreiking. Marjan van der Haar, de zakelijk directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) nam de prijs in ontvangst. Maar in haar dankwoord liet zij na om Gerwin Tamsma te noemen, de voormalig IFFR-programmeur die aan de wieg stond van de uitgave, maar die eerder dit jaar net als vele andere medewerkers werd ontslagen. Saillant genoeg was een van de punten waarop de jury het boek roemde precies dat er “ook ruimte in is voor verhalen over de mindere kanten van intensieve samenwerkingen.” Filmjournalist Hans Beerekamp verwoorde vanuit de zaal wat anderen in het publiek ook dachten: “Gerwin Tamsma heeft dat boek gemaakt, en het is van hem afgepakt. Door jullie. Het is een schande!” Beerekamp was enkele minuten eerder zelf wél door Van der Haar genoemd, als een van de vijftig filmliefhebbers die in het boek met elkaar in gesprek gaan. Thomas Leeflang ontving de oeuvreprijs.  
Filmkrant | Holland Film Nieuws  

Architectuur Film Festival en Wildlife Film Festival in Rotterdam  
Het Architectuur Film Festival Rotterdam presenteert tachtig films en debatten over de relatie tussen stad en architectuur. Van 5 t/m 9 oktober| LantarenVenster en Theater Zuidplein, in Rotterdam. Ook in Rotterdam, van 4 t/m 9 oktober, in Cinerama, de mooiste natuurfilms op het Wildlife Film Festival Rotterdam. Naast films zijn er gesprekken met de makers.  
Filmkrant | Filmkrant  

Cinekid Festival 2022  
Op 12 oktober wordt de 36ste editie van Cinekid Festival in Amsterdam-Noord geopend met de wereldpremière van de Nederlandse film Totem. Een film van regisseur Sander Burger. Vanaf 16 oktober is er een speciaal programma om het oeuvre van schrijver en producent Burny Bos te vieren, bekend van onder andere de speelfilms Brammetje Baas, Pluk van de Petteflet en Minoes.  
Broadcast Magazine | Cinekid  

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant