Goed ontvangen debuut Dwight Fagbamila  
De Brabantse première van de debuutfilm FEMI van oud-Next talent Dwight Fagbamila vindt woensdag 28 september plaats in BROET x Natlab. Fagbamila laat aldus Belinda van de Graaf van Trouw ‘zien te kunnen denken in beeld en geluid, licht en kleur’, en NRC noemt het ‘een van de verrassendste speelfilmdebuten van dit jaar’. Hoofdrolspeler Yannick Jozefzoon is genomineerd voor een Gouden Kalf. Fagbamila vertelde er meer over in de talkshow Kraak op Omroep Brabant.
TalentHub Brabant | Trouw | NRC | Nederlands Film Festival | Omroep Brabant

Afstudeerfilm Daan Blommers  
De afstudeerfilm van Daan Blommers is in De Ruchte in première gegaan.  De film ‘Jan Kwint’ gaat over de man die de eerste moordzaak in Someren uit 1823 op zijn geweten heeft.   
Eindhovens Dagblad

Body horror van Nina Noël Raaijmakers  
In aanloop naar de Studentencompetitie op het Nederlands Film Festival interviewt Filmkrant wekelijks vers afgestudeerd filmtalent. Nina Noël Raaijmakers studeerde af aan de St. Joost in Breda met de feministische body horror Mijn moeder de atoombom. “Dit genre is gemaakt voor het vrouwelijk lichaam.”   
Filmkrant

Corrie in première  
Als je in transitie gaat, staat je leven op zijn kop. Maar wat betekent deze ingrijpende verandering voor de partner van de trans persoon? Documentairemaker Marieke Widlak maakte een intiem portret van Corrie, partner van transvrouw Ashley. De nieuwe documentaire van voormalig Next talent Marieke Widlak ging in premiere op het Nederlands Film Festival.   
TalentHub Brabant | Eindhovens Dagblad  

Beholders groeit door  
Vijf dagen lang, 5 t/m 9 oktober, zijn er 36 documentaires te zien tijdens festival Beholders in Meierijstad. Ieder jaar wordt Beholders in Meierijstad een stukje groter.  Het kan en mag veel groter aldus Willem Wouters, een van de twee grondleggers.  ,,We hebben steengoeie documentaires over hele uiteenlopende onderwerpen. We zien gelukkig nu al dat de kaartverkoop het over de hele linie goed doet.” Bij Beholders draait het om verdieping. Daarom is er altijd een gesprek ná de docu. Filmmakers of andere sprekers zijn aanwezig om in gesprek te gaan over het onderwerp.  
Brabants Dagblad 

Waarom games ertoe doen  
Vrouwonvriendelijk, racistisch, queerfoob ... Het zijn weinig vleiende etiketten die videogames soms krijgen opgeplakt. Nochtans staan onderwerpen als diversiteit en representatie de afgelopen jaren hoog op de agenda van gamemakers. Arnoud van Adrichem biedt in zijn essay ‘Waarom Games Ertoe Doen’’ een staalkaart van progressiviteit en innovatie.  
Rekto Verso  

NFT’s uitgelegd  
NFT’s openden de ogen van Ayrton van Noort voor de schoonheid van digitale kunst. Het medium opent nieuwe artistieke deuren: ‘Digitale- en internetkunst bevinden zich in een unieke positie. Ze kunnen snel reageren op sociale trends en vraagstukken, bieden inventieve manieren tot samenwerking met andere kunstenaars en het publiek.’, merkt hij op in zijn essay ‘NFT’s uitgelegd: de hype, de toekomst en het grote geld’.  
Mister Motley 

Samenwerking Netflix en New Producers Academy  
Netflix en New Producers Academy (NPA), die zich specifiek richt op opkomende producers uit ondervertegenwoordigde groepen die hun verhaal willen vertellen, zijn een driejarige samenwerking aangegaan om bij te dragen aan betere representatie in de Nederlandse filmindustrie en om een platform te bieden aan authentieke onvertelde verhalen van getalenteerde producers met een ondervertegenwoordigde achtergrond. Door deze samenwerking kan de NPA meerdere edities van haar fellowship-programma organiseren, met als doel opkomende talenten op te leiden tot volwaardige producenten. Als onderdeel van het NPA-programma zullen de aanstormende talenten van de New Producers Academy onafhankelijke korte films produceren, zowel fictie als documentaire. De samenwerking met Netflix is een belangrijke mijlpaal voor talentontwikkeling in de Nederlandse audiovisuele industrie, omdat het de carrières van opkomende producenten een vliegende start geeft. Deze samenwerking verrijkt zowel het Nederlandse als het internationale producentenlandschap. De samenwerking tussen NPA en Netflix is onderdeel van het Netflix Fund for Creative Equity. Dit initiatief is bedoeld om meer kansen te creëren voor ondervertegenwoordigde gemeenschappen achter de schermen in de lokale tv- en filmindustrie.  
Broadcast Magazine  

Teledoc Campus 2022  
Ook dit jaar biedt Teledoc Campus jonge filmmakers een platform om hun talent te ontplooien. In de lichting van 2022 veel portretten. Van een eeneiige tweeling; een skateboarder met Olympische ambities; een uit een jeugdzorginstelling ontsnapte tiener. En in een flink aantal van de negen documentaires staat de relatie tussen maker en subject op de voorgrond. Soms expliciet, soms subtiel. Elise van Dam bespreekt ze. De negen films van Teledoc Campus 2022 zijn te zien op het Nederlands Film Festival, worden van 27 september t/m 20 december iedere dinsdagavond om 23.15 uur uitgezonden op NPO 2. Teledoc Campus is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO, het NPO-fonds en het Filmfonds voor de ontwikkeling van documentaire talent in Nederland.  
Filmkrant

Upgrade voor IMAX Tilburg 
De komende maanden wordt de IMAX-zaal van Pathé Tilburg Centrum volledig gerenoveerd. Er komt 4K laserprojectie, een gebogen scherm van 11 bij 20 meter en luxe, verstelbare stoelen. Ook het geluid wordt verbeterd door de plaatsing van IMAX Immersive Audio-systeem. De verbouwing start 26 september en wordt 1 december afgerond. Pathé beschikt in Nederland over zes IMAX-zalen. Tilburg wordt na Eindhoven de tweede met verstelbare stoelen. Die kunnen via een knop op de rug in een gemakkelijke stand worden gezet. 
Holland Film Nieuws   

Voor 6 euro naar de film 
Van 2 november tot en met 4 november kan iedereen in Nederland voor zes euro naar de film. Dat is het plan dat er nu ligt. In een reactie laat directeur Gulian Nolthenius van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) weten dat de actie volgende week met de leden wordt besproken. Promotie van bioscoopbezoek blijkt nodig nu het bezoek in Nederland - net als in andere landen - achterblijft. Naar verluidt ligt het bezoek zo'n 20-30% lager dan in de pre-coronajaren 
Holland Film Nieuws  

Gouden Kalf Publieksprijs 
Ook dit jaar kan er weer gestemd worden voor de Gouden Kalf Publieksprijs. Drie films zijn genomineerd: Alles op tafel, Costa!! en de eerste Platina Film-winnaar van dit jaar, Bon Bini Holland 3. Onder de stemmers worden VIP-tickets voor het Gouden Kalveren Gala verloot. De genomineerde films worden nogmaals tijdens het Nederlands Film Festival vertoond. 
Nederlands Film Festival  

NFF Debuutcompetitie 
De genomineerden van de NFF Debuutcompetitie zijn bekend. Rosa Ruth Boesten, Louis Hothothot en Nelly dos Reis & Soraya Pol maken kans op de Filmprijs van de Stad Utrecht. De Filmprijs van de Stad Utrecht wordt dit jaar voor de veertigste keer in samenwerking met de gemeente Utrecht uitgereikt. De uitreiking van de filmprijs aan debuterende regisseurs vindt plaats tijdens de Talent Award Ceremonie op 26 september in Stadsschouwburg Utrecht waar ook de winnaars van de Studentencompetitie en de Filmfonds Wildcards bekendgemaakt worden. 
Nederlands Film Festival   

Rouw in Nederlandse films 
Hoe verfilm je de pijn van rouw, die vaak in stilte plaatsvindt? Nederlandse filmmakers zijn er goed in, betoogt filmrecensent Pauline Kleijer naar aanleiding van ‘’Zee van tijd”, de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival. Is er minder angst bij beginnende filmmakers om het zware thema van rouw aan te kaarten? Dat vraagt Sabeth Snijders zich af bij het zien van vier speelfilms die in première gaan op het Nederlands Filmfestival en allemaal om dat thema draaien.   ‘Niet de vrolijkste films’, beaamt NFF-directeur Silvia van der Heiden. ‘Maar wel films die het publiek écht raken. De Volkskrant sprak met haar over het festival. 
De Volkskrant | NRC  | De Volkskrant   

Filmfondstitels op NFF 
Vanaf 21 t/m 30 september vindt de 42e editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht en door heel Nederland plaats. Het festival vormt met het NFF Professionals Programma een belangrijk moment voor Nederlandse en internationale filmprofessionals. Het Nederlands Filmfonds heeft alle door het fonds gesteunde projecten op een rij gezet. 
Filmfonds 

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant