Op de flyer van zijn bedrijf staat: “Verwondering. Dicht op de huid. Films over drijfveren, inspiratie, angst, pijn en liefde.” Van Osch Film Produkties maakt documentaires en televisieseries, KONKAV sprak met oprichter en eigenaar Frank van Osch.

Toen hij in de jaren negentig voor de televisie werkte, wist Frank van Osch al dat hij documentairemaker wilde worden. Zijn allereerste film maakte hij, dicht bij huis en zonder budget, over componist Tom America. Zijn tweede film, nog steeds zonder een fatsoenlijk budget, ging over Drs. P en werd uitgezonden door de AVRO. Vanaf dat moment was hij ook voor de buitenwereld een ‘echte’ documentairemaker. Inmiddels runt Van Osch een bedrijf met acht werknemers. “Ik produceer mijn eigen films, maar ik merk nu dat het management een beetje uit de hand begint te lopen. Uiteindelijk is film maken wat ik het liefst doe, dus ik ben nu aan het kijken hoe ik mijn bedrijf zo kan inrichten dat ik me daar weer meer op kan richten.”

Van Osch verkeert in de gelukkige omstandigheden dat hij kan leven van zijn werk. Onder andere de film Omdat wij mooi waren  over voormalige Indonesische ‘troostmeisjes’ heeft het bedrijf veel succes en aandacht gebracht. “We zijn gewoon gaan filmen. Als het niets wordt dan hebben we in ieder geval een mooie vakantie gehad, was het idee. Uiteindelijk is deze documentaire echt een breekijzer geweest. De film is de hele wereld over gegaan.”

Van Osch is net terug uit Los Angeles, waar hij research deed voor zijn nieuwe documentaire Marilyn – The lost connection. De film volgt Astrid Franse uit Den Haag, die tot haar stomme verbazing al meer dan twintig jaar een uniek archief over Marilyn Monroe in handen blijkt te hebben: het archief van Emmeline Snively van Blue Book Model Agency waar Marilyn haar carrière begon als model.

Ook nu is de financiering nog niet rond. “Het is een dure film. Alleen al voor de wereldwijde rechten voor het gebruik van archiefmateriaal staat ruim 160.000 euro op de begroting. Maar ik dacht wederom: we gaan gewoon. Met name vanwege de hoge leeftijd van de hoofdpersonen.” Van Osch heeft een fantastische tijd gehad in LA. “Het voelt alsof je in een filmdecor rondloopt. Hier gebeurt het en dan sta je ook nog zelf te filmen!”

Eind dit jaar  gaat Van Osch nog een keer terug naar Amerika om te filmen, hij hoopt Marilyn - The lost connection eind 2015 af te hebben. Op 8 mei aanstaande vertelt hij op de Brabantse Docu Film Dag van Toonbeeld meer over zijn nieuwe film.

Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort