Op 6 en 7 november vindt in respectievelijk Tilburg en Eindhoven een nieuwe editie plaats van Playgrounds Digital Arts Festival. Op het festival staat motion design centraal. In het verlengde vindt op 8 november in Amsterdam het door Playgrounds en Submarine Channel georganiseerde Motion Design Fest plaats.  Ook dit jaar is de organisatie van Playgrounds Festival er weer in geslaagd om enkele grote namen naar Nederland te halen. Zo komt de uit Oss afkomstige shading art director Belinda van Valkenburg van Pixar Animation Studios.

Belinda van Valkenburg is het bewijs dat je het ook als Nederlander maken in de Amerikaanse filmwereld. Na haar middelbare school in Oss en de kunstacademie in Amersfoort vertrok ze naar de VS. Daar ging ze aan de slag bij Pixar Animation Studios, je weet wel, van films als Toy Story, Up en Finding Nemo. Ze begon in 2000 bij deze wereldberoemde animatiestudio en heeft als shading art director inmiddels de leiding over het bepalen van de kleuren van Pixar karakters en achtergronden, en de structuren van vachten, stoffen en objecten. Op Playgrounds Festival zal zij in een artist talk meer over haar werk vertellen.

Inspiratie
Playgrounds Digital Arts Festival is vooral een platform voor ontmoeting en inspiratie. Het festival toont in 013 en andere locaties in de Tilburgse binnenstad en in het Klokgebouw in Eindhoven de beste digitale design van dit moment. Een bezoek aan Playgrounds Festival is zeer de moeite waard. Het programma van Playgrounds Digital Arts Festival bestaat uit een verzameling werken van onder meer grafisch ontwerpers, animators, character designers, gameontwikkelaars en andere digitale artiesten. Maar niet alleen laat het festival veel innovatieve animaties en films zien, ook zijn de makers aanwezig om tijdens artist talks en Q&A’s uitleg te geven over hoe hun werk tot stand komt. Playgrounds Digital Arts Festival nodigt hiervoor ieder jaar grote namen uit de film en game-industrie uit.

Jong talent
Leuk aan Playgrounds Festival is dat er ook veel aandacht is voor opkomend talent. Een mooi voorbeeld is de Engelse animatiestudio Factory Fifteen. Het werk van directors Jonathan Gales, Paul Nicholls en Kibwe Tavares is over de hele wereld vertoond op uiteenlopende festivals zoals SXSW, onedotzero en Ars Electronica. Kijk maar eens naar hun korte film Jonah, een verhaal over twee Afrikaanse jongens met grote dromen.

Uniek festival
Met ruim 3.500 bezoekers, een internationale programmering en veel aandacht voor de makers van digitaal bewegend beeld is Playgrounds Festival uniek in Nederland. Het festivalprogramma bestaat uit filmvertoningen, workshops en presentaties. Er komen sprekers van over de hele wereld en de Playgrounds Awards voor de beste digital motion designs van dit moment worden uitgereikt. Playgrounds is hierdoor hét festival voor digitale creatievelingen, maar ook voor de neutrale bezoeker is het evenement een mooie belevenis.

Meer informatie vind je op www.playgroundsfestival.nl. Je kunt ook op de hoogte blijven over het evenement via de Facebookpagina.

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg