afbeelding: poster van Framing the Other, een productie van het Bredase Copper Views

Wat houdt het vak van een filmproducent precies in? Wat kan je als filmmaker eigenlijk verwachten van een filmproducent? En hoe vind je er überhaupt een? Tijdens een online sessie eerder dit jaar, die we vanuit KONKAV samen met Talenthub Next organiseerden, waren alle ogen gericht op het vak van de filmproducent. Op vrijdag 29 oktober is het tijd voor een vervolg!

 

Lees het artikel over deze bijeenkomst terug

Deel 1 | KONKAV connects: lunchdates met filmproducenten

12.00-13.30 | BROET, Eindhoven

Ben jij een producent-in-spe en wil je meer over het vak te weten komen? Of ben je regisseur en wil of dien je met een producent samen te werken? In beide gevallen: schuif aan bij de lunchdates met producenten!

tickets

Ga 1-op-1 een broodje eten met twee van onderstaande producenten naar keuze, stel alle vragen die je hebt over het vak van een producent en over de samenwerking tussen een producent en een regisseur, of leg je eigen filmplan voor voor feedback.

Tickets voor de lunchdates kosten 7,50 euro en verkrijg je hier. Dit is inclusief (vegan) lunch. 

11473

Aanwezige producenten:

  • Ilja Kok (producent) van @Copper Views | Het Bredase filmproductiebedrijf Copper Views maakt culturele en maatschappelijke documentaires om kwesties aan te kaarten en discussies op te roepen in de samenleving. Ze houden het meest van thema's die gerelateerd zijn aan framing, neo-kolonialisme, toerisme, interculturaliteit en globalisering. Met hun producties hebben ze tot doel dat we elkaar wat beter begrijpen. Naast dat ze natuurlijk willen dat onze films door iedereen op deze planeet worden gezien, willen ze vooral dat ze hun plek vinden in het onderwijs. Films als tools voor meer begrip in de wereld. Daar staan ze voor. Met Ilja kan je in gesprek over: Werkzaamheden van een producent. Verhouding producent/maker. Startende ondernemers (makers/producenten). Hoe overleef je het makerschap. Idealisme vs realisme van ondernemen in kunst- en cultuursector.
  • Nynke Bonnema (producent) & Caylee Nielen (editor/regisseur) van Korrel Film | Korrel Film is een filmproductiehuis uit Rotterdam, in 2017 gestart door drie afgestudeerden van de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Inmiddels bestaan het bedrijf uit een team van zes. Met veel aandacht, tijd en liefde geven ze verhalen en ideeën vorm. Ze zijn nieuwsgierig en binden zich niet zo snel aan één ding. In 2019 is hun eerste documentaire vertoond op televisie: Nu of nooit meer. In 2020 de tweede documentaire: Centen van Knegsel, i.s.m. de BNNVARA. Sinds 2020 zijn ze theatervoorstellingen gaan verfilmen i.s.m. Theater Walhalla en het O.festival. Daarnaast zijn ze betrokken bij educatieve projecten, zo werken zij samen met de Erasmus University College aan een project waarin hun honours-studenten wetenschappelijk onderzoek kunnen omzetten naar een film. Ook helpen ze de jonge filmmaker graag op weg en helpen zij verschillende studenten of nieuwe makers met hun film. Met Nynke en Caylee kan je in gesprek over: Ze zijn nog een relatief jong productiehuis, ingeschreven als vof (niet BV). Zij kunnen makers helpen hun eerste korte films (fictie of docu) te realiseren, bijvoorbeeld binnen de Teledoc Campus of Filmfonds Shorts. Afgelopen drie jaar hebben zij veel jonge makers op weg geholpen. Niet alleen in filmproductie, maar ook in filmpromotie hebben zij ervaring. In de gesprekken kunnen zij makers daarover vertellen. Zij werken veel samen met jonge makers en zien dezlunchdates als een kans om hun netwerk van makers uit te breiden. Nynke en Caylee willen samen kijken naar wat de creatieve plannen zijn die makers hebben, en zo te kijken wat er wellicht bij hun team zou passen. 
  • Monne Tuinhout (producent) van @Branded Cinema | Branded Cinema is een productiehuis gevestigd in Eindhoven. Ze maken creatieve commercials, films, documentaires en branded content. Zij stellen het emotionele verhaal centraal en we werken altijd toe naar cinematografisch krachtige beelden en een hoge production value. Branded Cinema streeft ernaar om op elke discipline van het filmvak met de beste mensen en middelen te werken zodat het eindresultaat door de samenwerking boven zichzelf uitstijgt. In 2015 is Branded Cinema opgericht door Harrie Verbeek (1974-2020) en Monne Tuinhout (1987). Als filmproducent bij Branded Cinema heeft Monne gewerkt aan commercials, branded content, korte films en online ervaringen. Daarnaast werkt hij met verschillenden producenten, regisseurs en schrijvers samen aan de ontwikkeling en financiering van speelfilm-projecten. Met Monne kun je in gesprek over: Fictiefilmprojecten (kort of lang) of over de productie van commercials. Dan kan zijn ‘brainpicking’ over hoe hij dit doet, maar er mag ook een project gepitcht worden. Als er feedback gewenst is, dan geeft hij dat ook graag!
  • Frank van Osch (producent) van @Van Osch Films | Frank van Osch is regisseur, producent & coach. Hij vertelt al ruim 30 jaar documentaire verhalen. Hij regisseerde onder andere de documentaires Het verdriet van carnaval, RK Veulpoepers BV - de hippies van Beek, The mother of beauty, Daten in de dancing en Omdat wij mooi waren. Zijn bedrijf @Van Osch Films in Den Bosch produceert al zijn eigen documentaires. Bovendien produceerde Van Osch documentaires van andere regisseurs, waaronder Daan Jongbloed (Boer Peer, Celibaat, Klein Palermo), Ton van Zantvoort (de Benno tapes), Gerrie Fiers (In de tussentijd) en Ruud Lenssen (De mythe van het meer) en de Teledoc Campussen van Loes Jansen (Wat achterblijft) en @Steffie Storms (Becky Bulldozer). Daarnaast coacht hij jonge makers binnen @Docwerk/Art Dept. Met Frank kun je in gesprek over: Een goed idee - wat is eigenlijk een goede documentaire, inhoudelijk producentschap en coaching regisseurs. En over creatief produceren & distribueren - connecties maken met andere partijen (impact/presentatie). 

koop hier je ticket voor de lunchdates

Aansluitend gaan we, voor wie wil, samen naar de talk van topproducent Els vandeVorst (zie hieronder). Tickets voor deze talk dien je los aan te schaffen via de ticketlink onderaan deze pagina. 

Deel 2 | BROET & Natlab: MASTERTALK – PRODUCENT ELS VANDEVORST

14.00-17.00 | zaal Natlab, Eindhoven

Els Vandevorst wordt ook wel 'de stille kracht van de Nederlandse filmwereld' (VPRO) en 'achter (internationale) topfilms' (Volkskrant) genoemd. Zonder producent komt er namelijk geen film: deze zoekt een passende regisseur of schrijver bij een (idee voor een) script, stelt de rest van de productieteam samen, regelt financiering en de hele logistiek van het maakproces, en is verantwoordelijk voor de uiteindelijke oplevering van een film. Een producent is dus van begin tot eind bij een film betrokken.

Topproducent Els Vandevorst komt 29 oktober in interviewvorm vertellen over haar indrukwekkende loopbaan en rol als partner in crime van o.a. Martin Koolhoven, Brian De Palma, Thomas Vinterberg en Lars von Trier. Ze produceerde indrukwekkende titels als Brimstone (die 6! Gouden Kalveren won), Oorlogswinter en Dogville. Haar meest recente productie, Bosnische Srebrenica-film Quo Vadis, Aida? sleepte zelfs een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film binnen.

11479

Heb jij ambities om zelf producent te worden? Zit je in het filmvak en wil je meer weten over het productieproces van grote films? Of wil je je gewoon laten inspireren door de persoonlijke verhalen, do's en don'ts en het carrièreverloop (vol vallen, opstaan, doorbijten en tomeloos geloof in de films die ze maakte) van Els? Koop dat ticket en stuur gerust wat je zou willen weten of vragen naar info@broet.nl, dan nemen we dat mee. Natuurlijk is er ook tijdens de masterclass ruimte om vragen te stellen.

Fun fact: samen met Martin Koolhoven zette Els productiebedrijf N279 op, dat is vernoemd naar de provinciale weg die hen van jongs af aan verbond, tussen Martins oorspronkelijke woonplaats Asten en Els' geboorteplaats Helmond.

tickets voor de talk

Dit programma is een samenwerking tussen @BROET en KONKAV.

Wil je contact opnemen?

Meer weten over deze bijeenkomst? 

Bel Janneke van Laar Mail naar Janneke van Laar

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant