Magazine Back

  • De nieuwe documentaire van Leonard Retel Helmrich, Hollandse Nieuwe (Raw Herring), zal zijn wereldpremière beleven tijdens het Tribeca Film Festival in New York. De twaalfde editie van het festival vindt plaats van 17 tot en met 28 april.

    Retel Helmrich (Tilburg, 1959) kreeg internationale roem met zijn Indonesië-trilogie De stand van de zon (2001), Stand van de maan (2004) en Stand van de sterren (2010). Stand van de maan en Stand van de sterren leverden hem op IDFA en Sundance zelfs prijzen op. Meer dan tienduizend bioscoopbezoekers zagen beide documentaires goed voor een Kristallen Film. Helmrichs cinematografische stijl wordt vooral gekenmerkt door zijn zelf ontwikkelde single shot cinema-techniek. Hierbij wordt de camera, met een speciaal geconstrueerde cameraconstructie, als het ware vastgezet op de borstkas. Helmrich begint de gebeurtenis of het onderwerp te filmen en zit deze door middel van vloeiende bewegingen dicht op de huid. Hij laat vervolgens de camera lopen totdat de complete gebeurtenis is afgelopen. 

    Voor Hollandse Nieuwe voerde Helmrich met de laatste echte haringvissers van Nederland mee uit en legde het dagelijkse leven van de vissers vast. Hoe ze gluren naar de Zweedse en Noorse concurrenten iets verderop, het meten van het vetgehalte van de vangst, het eten van de lunch na een gemeenschappelijk gebed, en het luidkeels zingen van André Hazes-liedjes tijdens het haring kaken.

    Hollandse Nieuwe is co-geregisseerd door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich en is gemaakt onder de vlag van Teledoc met de EO als betrokken omroep. Rond vlaggetjesdag (8 juni) zal hij worden uitgezonden op televisie. Op YouTube is al een trailer te zien.
     

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC