Magazine Back

 • Elke maand deelt kunstenaar/ filmmaker Marleine van der Werf met KONKAV waar ze zich mee bezig houdt. Afgestudeerd aan het AKV|St.Joost in Breda is ze nu werkzaam in Rotterdam. In haar werk onderzoekt ze ideeën over perceptie vanuit een documentair vertrekpunt. Haar afstudeerwerk was onder meer te zien op het IDFA en is opgenomen in de collectie van het EYE filminstituut. Samen met Frederik Duerinck maakte ze in 2016 de multi-sensorische installatie ‘Be boy Be girl’ welke werd tentoongesteld op prestigieuze internationale kunstbeurzen. In september voltooide ze haar documentaire ‘De Vrije Markt’, die participeerde in de IDFA summerschool. Hoe ziet dat er eigenlijk uit, zo’n bestaan laverend tussen de kunstenwereld en de documentaire sector? 

   

  “Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom”  Vincent Van Gogh

   

  In de blog van vorige maand vertelde ik over de ‘artist in residence’ in het Van GoghHuis in Zundert waar ik heen zou gaan. Inmiddels zit ik hier. Een dorp tussen Breda en Antwerpen en de geboorteplek van de beroemde schilder Van Gogh. Om de hoek bij het Van GoghHuis woon ik een maand in de kosterswoning naast de enige Protestantse kerk in het dorp waar Van Gogh’s vader ruim honderd jaar geleden dominee was.

  De eerste nacht in de residentie is in eerste instantie een beetje onwennig. Ik ben zo gewend aan alle geluiden in de stad - de auto’s die voorbij razen, toeteren en overal mensen - dat ik eerst moet wennen aan de stilte. Als het waait, hoor je af en toe de boomtakken kraken of een vogel fluiten en ieder uur klinken kerkklokken, maar daar blijft het bij. Er lijkt niets veranderd te zijn met de tijd waarin Van Gogh leefde. Het doet wel iets met me, die stilte en de gemoedelijkheid van de mensen die je groeten. Ik kan me goed voorstellen dat Van Gogh hier vroeger meer rust vond dan in de grote steden. Het is rustig en ik ben veel minder bezig met de hectiek van de omgeving. Oftewel het is een uitgelezen kans om me terug te trekken en overdag in het atelier (met vloerverwarming!) te werken die ze naast de kosterswoning hebben gebouwd. De financiële ondersteuning die ik had aangevraagd bij Stichting Bekker La Bastide Fonds heb ik gekregen, dus ik heb de ruimte om uit te rusten, te reflecteren en nieuw werk te maken. Vanuit het Van GoghHuis, initiatiefnemer van de residentie is er geen werkbudget. Gedurende de maand dat je er als kunstenaar zit moet je een werk voor de veiling maken én een werk voor de collectie. Aan het einde van de periode maak je een tentoonstelling in de kleine galerie onder de kosterswoning met het resultaat uit de residentie. Dus er moet iets geproduceerd worden binnen een maand. Dat maakt het wel tot een uitdaging...

  De eerste paar dagen probeer ik te settelen in het atelier en maak ik een wandeling op de heide in de buurt. Het is lang geleden dat ik zoveel natuur heb gezien. Ik woon sinds een jaar of tien in grotere steden als Berlijn en Rotterdam. Plekken waar de futuristische architectuur en de verscheidenheid aan culturen domineren en je werk (in)direct beïnvloeden. Vrijwel alles in de stad is geconstrueerd door andere mensen in tegenstelling tot de natuurlijke omgeving in Zundert. In Rotterdam behoren de reflecties van wolken in de hoge gebouwen en het water rondom de stad tot de natuur die ik dagelijks om me heen zie. Als je naar het werk van Van Gogh kijkt, zie je hoe het beïnvloed werd door zijn omgeving. Ik ben benieuwd wat deze plek met mij en mijn werk zal doen. Al is het van korte duur. Maar wat het eindresultaat van de residentie zal zijn, wil ik vrij laten. Normaal ga ik heel doelgericht te werk met een duidelijk vooropgezet plan, maar deze keer laat ik me inspireren door de plek.

  Mochten jullie benieuwd zijn, dan is er aan het einde van de periode een tentoonstelling met mijn nieuwe werk in de galerie onder de kosterswoning. De galerie is open van woensdag t/m zondag van 13uur tot 17uru en de opening is 9 april tussen 14uur en 17uur met gratis drankjes. Om alvast een idee te krijgen van wat kunstenaars zoal doen tijdens de residentie is hier een link naar de kunstenaar van vorige maand: Noortje Haegens. Meer info over de residentie en het adres vind je op: http://www.transartists.org/air/van-gogh-artist-residence.

  In de volgende blog zal ik het eindresultaat van mijn periode in Zundert laten zien. Ook zal ik vertellen over twee nieuwe filmopdrachten die ik heb aangenomen en welke afwegingen ik daarbij maak...

  TUSSEN KUNST EN FILM | BLOG 5 TUSSEN KUNST EN FILM | BLOG 5

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC