Magazine Back

 • Elke maand deelt kunstenaar/ filmmaker Marleine van der Werf met KONKAV waar ze zich mee bezig houdt. Afgestudeerd aan het AKV|St.Joost in Breda is ze nu werkzaam in Rotterdam. In haar werk onderzoekt ze ideeën over beleving vanuit een documentair vertrekpunt. Haar afstudeerwerk was onder meer te zien op het IDFA en is opgenomen in de collectie van het EYE filminstituut. Samen met Frederik Duerinck maakte ze in 2016 de multi-sensorische installatie ‘Be boy Be girl’ welke werd tentoongesteld op prestigieuze internationale kunstbeurzen. In september voltooide ze haar documentaire ‘De Vrije Markt’, die participeerde in de IDFA summerschool. Hoe ziet dat er eigenlijk uit, zo’n bestaan laverend tussen de kunstenwereld en de documentaire sector? 

  Wat men niet kan bereiken kan door te vliegen, moet men pogen te bekomen door te hinken, want het is beter te hinken, dan te zinken – Hariri

  In de vorige blog schreef ik over de financiering om met de installatie ‘Be boy Be girl’ naar de art fair in Los Angeles te gaan. Helaas zat niet ik, maar wel ‘de stoel’ van de installatie en Frederik in het vliegtuig. Op het laatste nippertje was het toch gelukt om financiering voor het transport van het CBK in Rotterdam te krijgen. Fantastische regeling is dat. Uniek ook, omdat je op korte termijn kan aanvragen. In vergelijking met de regelingen van het Mondriaanfonds of Stimuleringsfonds, waar je minimaal drie à vier maanden van tevoren moet aankloppen. We hebben veel goede reacties gehad in LA. Ook was de Nederlandse ambassade langs geweest en die was erg enthousiast. Dus het was gelukkig wél de moeite waard om te investeren.

  Vorige week was ‘Be boy Be girl op Smart FIPA, een filmfestival in Biarritz in Frankrijk. Deze keer met financiële ondersteuning voor de reiskosten door EYE. Goede ontwikkeling dat zij nu ook trans-mediale projecten ondersteunen. Al leidde het kennelijk wel tot interne discussies, maar ze zeiden dat ze er niet meer omheen kunnen dat de grenzen van film steeds breder worden en dat ze dat willen ondersteunen. Erg fijn, want ons helpt die paar honderd euro enorm. De investeringen die we hebben gedaan zijn nog lang niet terugverdient, dus iedere euro telt.

  Helaas kon ik niet mee, omdat ik aan het verhuizen was en een opdracht voor de Erasmus Universiteit moest opleveren. Maar Frederik heeft daar hele goede contacten opgedaan en er was veel pers. Zo staat er een groot artikel over het werk in een Franse krant en Canal+ komt binnenkort filmen voor een Franse talkshow. Ben heel benieuwd hoe dat gaat, dus daar zal ik de volgende keer over vertellen..

  De komende maanden komt er nog een reis naar Brazilië aan en ik hoop met de contacten die ik bij de ambassade heb financiering te krijgen. Je merkt op iedere vertoningsplek, dat je iets nieuws leert. Hoe je jezelf beter kunt voorbereiden, duidelijke afspraken moet maken, maar ook hoe je gebruik maakt van social media. Hoe er in verschillende landen naar kunst wordt gekeken, de uitwisseling met andere kunstenaars, maar ook de gesprekken met pers en het publiek is erg waardevol. Het is amper een jaar geleden dat de installatie voor het eerst vertoond werd en ik heb wat dat betreft zoveel bijgeleerd. Ik begrijp dat er nu ook mogelijkheden voor Brabantse makers zijn om zich in het buitenland te profileren, dus dat is hoopvol!

  De komende maanden staan er voor mij twee ‘artist in residence’ op het programma; werkplekken en tijdelijke woningen waar je kunt reflecteren en nieuw werk ontwikkelt. Daar heb ik enorm veel zin in, want het is eigenlijk voor het eerst sinds mijn afstuderen dat er geen concrete projecten klaar staan. In maart eerst een ‘artist in residence’ in het Van Gogh huis in Zundert en daarna naar Lissabon. Ik heb stiekem wel allerlei ideeën, voor nieuwe projecten, maar die laat ik nog even borrelen. Totdat hetgeen wat écht gemaakt moet worden niet meer uit mijn hoofd gaat. Als ik iets heb geleerd is het dat de projecten die je doet offers vergen. Je relatie, vrienden en familie staan op de tweede plek. Dus hetgeen wat je maakt, moet van belang zijn. Er zijn momenteel zoveel grote veranderingen in de wereld, dat blijft niet uit je werk. Niet direct wellicht, maar ergens krijgt het een plek. We zullen zien… Afgelopen week heb ik eindelijk tijd gehad om mijn atelier op te ruimen. Daarbij ben ik allerlei interessante artikelen en beelden tegen gekomen die ik heb verzameld afgelopen jaren. Dus genoeg tijd om te reflecteren en te broeden.. 

  TUSSEN KUNST EN FILM | BLOG 3 TUSSEN KUNST EN FILM | BLOG 3

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC