Magazine Back

 • De pre-masterstudente van de Tilburg School of Humanities, Simone Vos uit Tilburg, mag Nederland vertegenwoordigen als jurylid tijdens het prestigieuze Filmfestival van Venetië. Op 10 en 11 september zullen op het filmfestival drie films vertoond worden die genomineerd zijn voor de Lux Filmprijs van het Europese Parlement.

  De LUX is een prijs die drie jaar geleden werd geïntroduceerd door het Europees Parlement, Europa Cinemas en de Italiaanse filmorganisatie Giornate Degli Autori. Dit initiatief geeft volgens Doris Pack, voorzitter van de commissie Cultuur "een stem aan een nieuw en jong publiek, door de dialoog te promoten tussen de 27 jonge filmliefhebbers, professionele Europese filmmakers en vertegenwoordigers van het Parlement".

  De drie films
  De drie genomineerde films voor de Lux Filmprijs zullen in Venetië als special event vertoond worden. Het gaat om Akadimia Platonos van Filippos Tsitos (Griekenland/Duitsland), Die Fremde van Feo Aladag (Duitsland), en Illégal van Olivier Masset-Depasse (België/Frankrijk/Luxemburg).

  De films geven een beeld van de Europeanen met hun overtuigingen, twijfels en zoektocht naar identiteit. De parlementsleden zullen stemmen over de uiteindelijke winnaar, die op 24 november in Straatsburg de prijs uit de hand van parlementsvoorzitter Buzek in ontvangst zal nemen.

  Internationale juryleden
  De studente moest met andere deelnemers een motivatie schrijven en drie filmhuisfilms beoordelen. Uiteindelijk werd Vos door de organisatie van het Filmfestival geselecteerd als de Nederlandse vertegenwoordiger. In totaal doen er 27 Europeanen jonger dan 26 mee. Op een gemeenschappelijke blog vertellen ze over hun ervaring. Met dit initiatief wil het Parlement hoofdzakelijk de dialoog promoten en het jonge Europese cinemapubliek een hart onder de riem steken.

  Bronnen: Omroep Brabant en Europees Parlement

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC