Magazine Back

 • It's a wrap! Van 11 t/m 15 augustus vond het One Week Filmproject van Nieuwe Filmers plaats in 's-Hertogenbosch. Vijf teams van een nieuwe generatie filmers maakten aan de hand van het thema 'onbeweeglijk' ieder een nieuwe korte film, van hersenspinsel tot final edit. Er werd gefilmd in 'oorlogsgebieden', psychiatrische instellingen en gewone huiskamers. Benieuwd hoe het ze is vergaan? Lees verder...


  “Morgen start weer een nieuw avontuur! Het One Week Film Project :) Ons team is compact maar zeer talentvol. Heb de grootste vertrouwen in deze mensen waarmee we 5 dagen lang weer gaan knallen om een nieuwe kort te maken, die zijn premiere zal beleven op het witte doek in Den Bosch :) Vanaf morgen dus weer in die fijne rollercoaster bubbel die mensen uit het vak ‘film(s) maken’ noemen.” – Robin de Ridder (Team Tulp Fiction, 10 aug.)

  Ma. 11 augustus: kick-off met jus en croissants

  “Op naar het theater, het One Week Filmproject is begonnen! :D — enthousiast” – Caroline Lichtenberg (Team Shibuya)

  Maandagochtend om 10:00u ontvingen we de vijf deelnemende teams, toen nog fris en fruitig, in het café van Theater aan de Parade: Team AVbv, Tulp Fiction, Shibuya, Rosebud en Our Quest For Guap. De kick-off werd vergezeld van een smakelijk ontbijt. De teams maakten kennis met elkaar en met coach Klaas van Eijkeren, die ze de hele week aan zijn jas zouden mogen trekken voor advies, peptalks en hulp. Geluidscoach Frans van Lokven was ook aanwezig. Met de eerste croissant achter de kiezen maakten we het thema ‘onbeweeglijk’ bekend aan de hand waarvan de korte films gemaakt zouden worden. De creatieve radertjes begonnen direct te lopen, wat alvast erg nieuwsgierig maakte naar de scenario’s die de volgende morgen voor 08:00u opgeleverd zouden worden.

  “Brainstorm & productie voor onze korte film zijn in volle gang” — met Evelien van Raaij en 8 anderen. – Jan van Ooijen

  “WE MAKEN EEN FILM! Om die reden zijn we voor woensdag en donderdag op zoek naar bepaalde objecten die we mogen lenen en/of hebben. (…) heeft toevallig nog iemand een grafsteen staan? :’) Iets met eeuwige dank enzo!” – Anne Berentsen (Team Rosebud)

  Di. 12 augustus – Sparren met de coaches

  Op de vroege dinsdagmorgen sijpelden de filmscenario’s stuk voor stuk de inbox van Nieuwe Filmers binnen. Enkele uren later arriveerden de teams in de kostuumkamer van Theater aan de Parade, alwaar ze aan het sparren sloegen met vakcoaches Frans van Lokven (geluid en camera), Natasja d’Armagnac (spel), Rudi Brekelmans (script) en Klaas van Eijkeren (regie). Elk team had zo zijn eigen knelpunten, successen en dilemma’s.

  Rudi adviseerde Team AVbv bijvoorbeeld om het verhaal te versimpelen. Het welbekende ‘kill your darlings’. En Team Tulp Fiction kreeg tips van Frans voor het sound design. Want hoe klinkt een wereld die in slowmotion wordt opgenomen? “Film wat losse beelden en kijk later in de montage wat past. Of film alles in slowmotion en maak kleine stukjes realtime, zodat je ook speelt met de tijd.”

  Waar Team Rosebud hun film een psychologisch drama wil laten zijn, gaat Team Our Quest For Guap juist een lichte film maken. “Het is niet bombastisch, het is meer een gedicht,” zegt één van de coaches over het script van Our Quest For Guap. En spelcoach Natasja: “De acteurs hebben goede koppen.” Dat zit dus wel snor. Team Shibuya gaat een horrorfilm opnemen en heeft al nagedacht over camerabewegingen en geluidssamples om hun verhaal kracht bij te zetten. Klaas: “Ze zijn goed op elkaar ingespeeld, nu nog iemand met een helicopterview inschakelen.”

  Al met al hangt er bij de meeste teams een goede en dynamische spirit en kunnen ze weer aan de slag. We zullen vrijdag, aan het eind van het One Week Filmproject, zien of de filmmakers de adviezen ter harte hebben genomen, of dat ze met de tips & tricks in hun achterhoofd heel andere wegen hebben gevonden.

  Wo. 13 & do. 14 augustus: camera, set, action!

  “Fris en fruitig met 3 uur slaap! #draaidag #oneweekfilmproject” – Robin de Ridder

  “Legerhelmen & geweren! Wie kan me hier aan helpen?? Graag vandaag asap ivm opnames van film!” – Erik van den Berg (Team Tulp Fiction)

  De woensdag en donderdag stonden in het teken van draaien. En wij zijn gaan kijken. De teams werkten ieder heel verschillend en op bijzondere locaties in o.a. Vught, Rosmalen, Den Bosch, Nijmegen en Ubbergen. Leegstaande panden, psychiatrische instelling Reinier van Arkel in ‘s-Hertogenbosch, het Honigcomplex in Nijmegen, provisorische oorlogsgebieden en gewone huiskamers; de filmers hebben het voor elkaar gekregen.

  “Heerlijke dagen in Jan Van Ooijen’s team voor One Week Filmproject. Vannacht nog een wereldreis gemaakt voor een prop. Vandaag meekijken bij Robin de Ridder omdat hij 10 km verderop draait. Kon gelijk als stuntman aan de slag. Een berg af rollen lolz!!” – Perry Mulder (Team Rosebud)

  Vr. 15 augustus: rennen, vliegen, vallen, opstaan en naborrelen

  “02:20 uur. Postproductie. Ogen echter op half 7. #bikkels #oneweekfilmproject #creating #awesomeness” — met Lars Burgwal en Erik van den berg – Robin de Ridder

  “Het dreamteam keihard aan het werk voor de laatste montageshizzleloodjes!” — met Berith Moonen en 4 anderen – Caroline Lichtenberg

  Vrijdag om 17:00u was de deadline voor het inleveren van de films. We ontvingen geestdriftige, koortsachtige én ontspannen filmers in Theater aan de Parade: minuten voor het verstrijken van de deadline steeg de spanning, maar: gelukkig een happy end! Met drankjes, hapjes en schouderklopjes bekeken we samen met de teams en coaches de gemaakte films en sloten we het One Week Filmproject af.

  De jurering met uitreiking van de award Het Paradepaardje vindt plaats op 26 september tijdens het Nieuwe Filmers Festival in Theater aan de Parade te ‘s-Hertogenbosch!

  “Onbeweeglijk.. Het thema van het One Week Film Project, komt verreweg niet in de buurt van wat wij hebben meegemaakt. (…) Man man man wat hebben we een fantastische productie achter de kiezen!!! Spanning en sensatie, mensen levend begraven, sprookjesscenes, (…) oorlog voeren, puzzelen met sound design, (…) 9 versies script geschreven, stunt uitvoeren op de set, werken onder tijdsdruk…– Robin de Ridder

  “Vorige week een toffe week gehad met allemaal onbekenden bij het One Week Film Project in Den Bosch. Een ervaring om nooit te vergeten. Hoe wij met een Xbox en een paar kratjes bier ons hertogelijk konden vermaken en binden als een echt team, alsof iedereen elkaar al jaren kende” – Rick Bahnert (Team AVbv)

  “Wanneer de functies van verschillende mensen op een set in elkaar overvloeien, wanneer je keer op keer de koppen bij elkaar kunt steken en alle neuzen dezelfde kant op kunt zetten, wanneer je vijf seconden na het afscheid afkickverschijnselen begint te krijgen. Dat is wanneer je écht iets in handen hebt” – Daniel Kiggen (Team Shibuya)

  Alle films van het One Week Filmproject worden gepresenteerd tijdens het Nieuwe Filmers Festival in Theater aan de Parade op vr 26 september en dingen mee naar Het Paradepaardje en een extra prijs in het natraject.
  Nieuwe Filmers is onderdeel van SOLOS Growth 2014 en dankt Theater aan de Parade, het Heineken Cultuurfonds en Gemeente ‘s-Hertogenbosch voor de support.
  www.nieuwefilmers.nl | www.facebook.com/nieuwefilmers | info@nieuwefilmers.nl

  Tekst: Monique van de Wijdeven

  One Week Filmproject 2014: “Die fijne rollercoaster bubbel die ‘filmmaken’ heet” One Week Filmproject 2014: “Die fijne rollercoaster bubbel die ‘filmmaken’ heet”

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC