Magazine Back

 • Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor Wouter Joosen.

  • Naam: Wouter Joosen
  • Leeftijd: 36
  • Opleiding: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

  Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

  Ik ben filmmaker en schrijver.

  En wat doe je echt?

  Ik ben een conceptualisator, dus bedenk en verzamel boeiende ideeën om te verwerken tot een creatief product. Dat is bijna altijd een film- of serieproductie, waarvoor ik steeds een wisselend team samenstel. In feite ben ik dus een producent! Daarnaast schrijf ik veel en vaak, zowel in scriptvorm, maar ook voor musicals, in blogvorm, losse verhaaltjes, artikelen en recensies.

  Omschrijf je werk in drie woorden.

  Droom, creëren, samenwerken

  Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

  Die balans is lastig: ik wil volledig vrij zijn, maar dat is niet altijd mogelijk. Ik doe dus als schrijver veel aanvullende klussen!

  Waar kunnen we je van kennen?

  Op dit moment van het project CAKE, een mixed media-film waar begin januari een crowdfundingactie succesvol is afgerond en waarvoor we nu een vette teaser aan het maken zijn. Kijk maar eens op Facebook of op de site! Daarnaast ben ik de schrijver van 50 Gasten, een boek over de horeca, te vinden bij BOL.com. Begin vorig jaar was een soort light uitvoering van mijn video-installatie Beeldspraak te zien in het programma Wie is de Mol?; met mijn vorige bedrijf hebben we met veel plezier en trots met hen samengewerkt!

  Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

  Ik ben steeds op andere dingen trots, maar het gegeven dat iets dat in mijn hoofd op een gegeven moment ‘werkelijkheid’ wordt, maakt me nog altijd het meest blij. Beeldspraak, wat ik hiervoor al noemde, is daar eigenlijk het beste voorbeeld van. Het geldt ook met grote regelmaat voor de musicalscripts die ik schrijf en coördineer: zodra een voorstelling op de planken staat, voelt het toch als een soort kindje.

  Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

  Wat nu in me opkomt is een project van school... De naam is me ontschoten, maar het was een soort animatie op de muziek van Santa Baby met weliswaar een leuk concept maar echt een oerlelijke uitvoering. Ik denk ook dat het na afloop ritueel verbrand is, eerlijk gezegd.

  Wat wil je echt nog een keer maken?

  Ik ben op dit moment echt wel precies aan het maken wat ik wil, maar als ik ìets zou moeten noemen, dan is het de verfilming van mijn favoriete boek The Secret History. Daarvoor moet ik echt nog wel heel veel verder in mijn carrière zijn, maar je kan maar een richting hebben, hè?

  Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

  Waar ik het meest blij van word, zijn regisseurs die beeld op een andere manier gebruiken. En dan niet per se in de montage of het vertelde verhaal of zelfs in wat er in beeld te zien is, maar echt de manier waaròp ze iets verbeelden. Het gebruik van verschillende technieken, bijzondere cameravoering, symmetrie in beeld, beeldwijzen die het registreren overstijgen, zeg maar. Tim Burton is daar sterk in, maar ook Frank Oz, Danny DeVito, Jan de Bont, David Fincher, Wes Anderson hebben de neiging om hun beeld- en cameravoering de helft van het verhaal te laten vertellen.

  Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

  Als filmmaker ben ik al 10 jaar bezig. Eerst veel in het theater met geprojecteerde achtergronden, toen met een videoproductiebedrijf voor de zakelijke markt, en nu in vrije vorm, met een heleboel projecten die opgestart zijn of worden. Als producent ben ik dus druk bezig! Ik zou graag mezelf ontwikkelen op het gebied van regie; dat heb ik hier en daar zeker wel gedaan, maar nooit voor lange producties of met grotere groepen acteurs.

  Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

  Ik ben al eerder met KONKAV in contact geweest met mijn vorige bedrijf, dat is goed bevallen en daar zijn ook nieuwe contacten uit naar voren gekomen! Het voelt als een erg open platform met een balans tussen kunst en commercie die voor mij precies op de juiste lijn ligt.

  Jouw motto?

  Doe wat je leuk vindt.

  Nieuwe KONKAV'er: Wouter Joosen

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC