Magazine Back

 • Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor Ruud Bakker.

  • Naam: Ruud Bakker
  • Leeftijd: 30
  • Opleiding AKV|St.Joost Animatie

  Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

  Dan zeg ik dat ik animatiefilms maak, want als ik animator zeg dan zijn er soms nog wel eens mensen die denken dat ik op een camping werk.

  En wat doe je echt?

  Ik ben animator en ontwerper.

  Omschrijf je werk in drie woorden.

  Kleurrijk, speels, en humoristisch

  Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

  Beide, hoewel het soms lastig kan zijn om er de juiste balans in te vinden, vind ik het fijn om het allebei te doen. In vrij werk kan ik mijn eigen ideeën vormgeven zonder al te veel druk van buiten af. Aan de hand van dit werk kan ik opdrachtgevers laten zien wat er nog meer mogelijk is naast de bekende producten. Op deze manier wordt mijn opdrachtwerk dus ook spannnender.

  Waar kunnen we je van kennen?

  Afgelopen zomer draaide de boekverfilming van De GVR door Stieven Spielberg in de bioscopen. Samen met Jonas Ott en Submarine maakte ik hiervoor in het kader van Ultrakort een voorfilmpje: Nona en de Zingende Gehaktbal. Deze draaide in alle vestigingen van Pathé bioscopen.

  Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

  Op Nona. Hieraan hebben we zes maanden kunnen werken en we hebben er alles uitgehaald wat er in zat. Ik heb me in de productie veel bezig gehouden met de designs en de “look & feel”. Daarover ben ik nog steeds erg tevreden.

  Daarnaast heb ik met Jesse de Vries voor de VPRO en 3lab een pilot aflevering van Oude Liefde Jonge Harten gemaakt. Dit is het liefdes verhaal van Piet en Miep die al in de negentig zijn en nog maar net getrouwd zijn. Ik heb aan de hand van een interview met hen een film gemaakt. Dat verhaal is op zich al fantastisch maar door mijn beelden heeft het een extra laag gekregen. Dit was een hele mooie kans om aan een heel mooi project te werken.

  Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

  Soms wil een klant een video zonder “luxe uitstraling”.

  Wat wil je echt nog een keer maken?

  Voor Oude Liefde Jonge Harten werkte ik in een documentaire vorm. Dit was heel fijn. Daarom zou ik graag portretten maken van mensen die zichzelf overwinnen, dit kunnen avonturiers zijn, of sporters, maar ook wetenschappers vind ik fascinerend. Mensen die tot het uiterste gaan.

  Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

  Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit mijn herinnering, ik teken meestal eerst vanuit mijn hoofd. Op het moment dat ik referentie móet zoeken dan raak ik in de war, dan voel ik afstand. Qua vorm laat ik me natuurlijk wel inspireren door andere ontwerpers en kunstenaars. Zoals bijvoorbeeld David O'Reilly, Kevin Dart, Marc Boutavant of David Hockney.

  Waar sta je nu en waar liggen nog ambitie

  2016 was een goed jaar voor me: In de bioscoop gedraaid, op tv geweest, vader geworden van de mooiste dochter. Dus ja, je zou zeggen dat 2017 alleen maar minder kan worden. Als ik vorig jaar kan benaderen dan ben ik al heel tevreden.

  Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

  Het is altijd goed om zichtbaar en verbonden te zijn, KONKAV zet zich daarvoor in en daar sluit ik me dan graag bij aan.

  Jouw motto?

  Pleasing the eye, teasing the mind

  Nieuwe KONKAV'er: Ruud Bakker

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC