Magazine Back

 • Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor Kuba Szutkowski.

  • Naam: Kuba Szutkowski
  • Leeftijd: 35
  • Opleiding: Bachelor Toegepaste Cognitieve Psychologie (UU), Master Filosofie (UvT), Audiovisuele Vormgeving (Willem de Kooning Academie)

  Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

  filmmaker

  En wat doe je echt?

  Productie, regie, scenario maar ook alle andere dingen: camera, edit, animeren, acteren, ondernemen.

  Omschrijf je werk in drie woorden.

  Inhoud voor beeld.

  Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

  Veel opdrachtwerk en bij vlagen vrij werk. Een enkele keer lukt het om opdrachtwerk de feel van vrij werk te geven. 

  Waar kunnen we je van kennen?

  Boijmans TV (kunstsoap bij TV Rijnmond), Stem van de Doelen (tv avonturen rondom concerten), arttube, meervoudig winnaar bij het 48hour film project Rotterdam.

  Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

  Mijn 48hour-filmproject films VONK met Wart Kamps en Jack Wouterse (50+ festival selecties) en HITCHCOCK HITCHCOCK met Rienus Krul en Zouhair Mtazi (beste regie prijs o.a.) en de (opdracht)documentaire Verzamelen is een ziekte (winnaar King Bonn award ISFF Shenzhen best short doc).

  Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

  Misschien niet het lelijkste maar wel de grootste mislukking was mijn afstudeerfictiefilm The Motivator. Mijn eerste korte fictie waar ik alles op alles had gezet. Geld, relaties, energie. Ik was nog met mijn script runner-up beste afstudeerplan en kreeg 5000 euro steun van het wijlen Rotterdam Media Fonds. Maar ik had me verslikt. Ik dacht dat ik fictie begreep maar mijn kennis was nog zeer oppervlakkig. Geen goeie film. Te moeilijk script, ongeloofwaardig spel (mede door ondoordachte scenes en onervaren regisseur (ik)), tijdgebrek (het halen van de shotlist boven kwaliteit), urgentie gebrek. Ik mocht er niet mee afstuderen. Toen heb ik nog een documentaire gemaakt over Dick Verdult. Daar mocht ik met vertraging alsnog mee afstuderen. Traumatische periode. Geen vlotte zelfverzekerde start van mijn carrière.

  Wat wil je echt nog een keer maken?

  Een prijswinnende audiovisuele beleving als ondersteuning bij een blockbuster museumtentoonstelling. Ik ben de oprichter van Studio Maslow waar dit soort projecten worden nagejaagd. Los daarvan, die speelfilm lonkt ook.

  Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

  Uiteraard meerdere. Het Eindhovense kunstenaarsstel Dick Verdult en Maria van Heeswijk zijn de ouders van een middelbare school klasgenoot en vriend Rocco Verdult (de huidige stadskunstenaar van Helmond). Ik kwam veel over de vloer daar toen. Rare kijk op de wereld met veel humor en poëzie. Die invloed heeft me voor de kunsten doen kiezen. In de filmmakerij houd ik van Andrzej Wajda, Alex van Warmerdam, Lars von Trier, Roy Anderson, Alexander Payne, Denis Villeneuve, Alejandro Iñárritu, Martin Scorsese. In de documentairehoek Leonard Retel Helmrich, Jos de Putter, Werner Herzog, Errol Morris. Op boekengebied: zelfhulpboeken ( :) ), vooral non-fictie: Bill Bryson, Simon Schama, Robert McKee.

  Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

  Als producent ben ik al best succesvol geweest met geslaagde tv- en filmprojecten dankzij de samenwerking met goede makers (Erik van Lieshout, Sander Burger, Wilfried de Jong, Jetse Batelaan). Sinds een paar jaar begin ik ook grip te krijgen op mijn makerschap. Ik zie nu wat vallen en opstaan betekent. Ik ben nu ook zelfverzekerd in mijn mening over wat ik goed en niet goed vind werken en hoe ik dat moet bereiken. Grof gezegd: vroeger deed ik maar wat, en nu weet ik (veel beter) wat ik doe. Controle. Dat heeft geresulteerd in een aantal geslaagde projecten op instapniveau (48hfp films, de serie Stem van de Doelen voor TV Rijnmond en een 4D film voor het Aviodrome). Ik wil nu echt de transitie gaan maken weg van het gezien worden als producent naar gezien worden als regisseur.

  Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

  KONKAV organiseert prima bijeenkomsten en realiseert interessante online content (zoals de podcast). Extra leuk omdat zoiets moois uit Brabant komt. Net als ik. :)

  Jouw motto?

  Alles komt goed en als het niet goed komt dan komt het ook goed.

  Nieuwe KONKAV'er: Kuba Szutkowski

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC