Magazine Back

 • Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor Inge van Rijswijk.

  • Naam: Inge van Rijswijk
  • Leeftijd: 24
  • Opleiding: Visual Anthropology aan de universiteit van Manchester

  Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

  Ik ben documentairemaakster.

  En wat doe je echt?

  Ik maak films over echte mensen. Als antropologe ben ik van nature geïnteresseerd in de sociale en culturele medemens en vind ik verhalen die mensen met zich meedragen enorm fascinerend. Tijdens mijn master in Engeland heb ik geleerd die fascinatie te vertalen naar beeld. Voor mijn afstudeerproject heb ik een korte docu gemaakt over de pelgrimage naar Santiago de Compostela in Spanje. Zelf heb ik hiervoor ook 800 km te voet afgelegd en ben onderweg een stel prachtverhalen tegengekomen.

  Omschrijf je werk in drie woorden.

  Persoonlijk, gedurfd, antropologisch.

  Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

  Een combinatie van beide. Op dit moment werk ik voor Docwerk, een programma van Van Osch Films. Hier worden jonge filmmakers begeleid in het maken van een documentaire die zal worden uitgezonden op Omroep Brabant. Daarnaast ben ik zelf wat kleine projecten aan het opzetten waarin ik verhalen van de straat in beeld breng.

  Waar kunnen we je van kennen?

  Twee films die ik tijdens mijn Master gemaakt heb. 'Praying with your Feet' - over de pelgrimage - en 'Lots of Monsters' - over (de mythe van) het monster van Loch Ness. Deze zijn beide geaccepteerd door verschillende internationale filmfestivals.

  Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

  Voorlopig mijn afstudeerfilm, over de pelgrimage. Het heeft me letterlijk bloed, zweet en tranen gekost en ik heb er ontzettend veel van geleerd.

  Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

  Ik zie in alle video's die ik gemaakt hebt wel zaken die ik achteraf anders gedaan zou hebben, maar daar leer ik van. Eén van mijn producties het lelijkst noemen ga ik niet doen.

  Wat wil je echt nog een keer maken?

  Tot nu toe heb ik alleen korte documentaires gemaakt. Ik zou graag richting de langere films gaan waarin meer lagen kunnen worden uitgediept.

  Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

  Na mijn studie heb ik stagegelopen bij productiebedrijf Grain Media in Londen. Orlando von Einsidel, één van de oprichters, heeft o.a. de documentaires Virunga en The White Helmets op zijn naam staan. Deze films stellen mensenrechtenschendingen en conflict aan de kaak, met verhaallijnen van hoop erdoorheen verweven. Orlando is een grote inspiratie en dat type films zou ik heel graag ooit ook op mijn naam willen zetten.

  Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

  Ik ben net afgestudeerd en probeer me te oriënteren en positioneren in het documentairewereldje in Brabant. Mijn antropologische hart schreeuwt om reizen en het is mijn droom om reizen en het maken van documentaires te gaan combineren, zoals ik al in het klein deed voor mijn afstudeerproject.

  Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

  Om op de hoogte te kunnen blijven van wat er speelt in Brabant en om mijn werk een podium te bieden.

  Jouw motto?

  Fortune favours the bold.

  Nieuwe KONKAV'er: Inge van Rijswijk

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC