Magazine Back

 • Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor Ellen van Kempen.

   

  • Naam: Ellen van Kempen
  • Leeftijd: 42 jaar
  • Opleiding: Theater-, Film- en Televisiewetenschap, Universiteit Utrecht

   

  Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

  Ik ben filmmaker. Dit zeg ik sinds drie jaar. Daarvoor zei ik meestal: oh, ik maak film(pje)s. Drie jaar geleden werd een documentaire van mij geselecteerd op IDFA. Pas sindsdien zeg ik: ik ben filmmaker. Alsof ik dat nodig had. Onzin natuurlijk. Je bent filmmaker, wanneer je je filmmaker voelt. Toch deed ik er altijd wat bescheiden over.

  En wat doe je echt?

  Ik maak documentaire opdrachtfilms en vrije documentaires. Oh, en ik schrijf ook; documentaire portretten en gedichten. Veel vrij werk, af en toe in opdracht.

  Omschrijf je werk in drie woorden.

  Emotioneel, geïnspireerd, raakt aan.

  Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

  Ik maak voornamelijk werk in opdracht. De laatste jaren verschuift de balans steeds meer naar vrij werk. Het komende jaar zal ik juist vooral werken aan een eigen documentaire. Wel wil ik mijn opdrachtwerk niet loslaten. Ik vind het heel gaaf en vervullend om een boodschap op mijn manier in filmtaal te vertalen.

  Waar kunnen we je van kennen?

  Van mijn documentaire Mattanja Joy, die op IDFA in 2013 in première is gegaan en is uitgezonden. Misschien van mijn werk voor de exposities bij Nationaal Monument Kamp Vught. En van het bijwonen van KONKAV-evenementen, of festivals of cursussen en workshops bij bkkc.

  Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

  Mijn werk voor Nationaal Monument Kamp Vught. In een gerestaureerde barak zijn veertien AV-werken te zien die onder mijn regie zijn gemaakt: van animatie tot portret tot projectie tot audio. Mijn werk is daar onderdeel van een totaalverhaal dat met de expositie verteld wordt. Een verhaal met een boodschap over uitsluiting en verbinding. En dat raakt me nog steeds.

  Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

  Ik heb geen lelijke dingen gemaakt. Ik geloof niet in lelijk. Wel heb ik dingen gemaakt die ik uiteraard nu heel anders zou doen. Dit zijn vooral projecten uit mijn beginjaren toen ik mezelf af en toe nog onzeker voelde en ik minder uit durfde te gaan van mijn eigen kracht.

  Wat wil je echt nog een keer maken?

  Een totale live performance met film, muziek, tekst, zang, graphics… Een onderdompeling die verder gaat dan film.

  Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

  Heddy Honigmann is als documentairemaker voor mij een inspiratiebron. Haar werkwijze, haar doortastendheid, haar gevoel voor emotie, haar manier van storytelling. Verder zijn inspiratiebronnen: films die ik zie, boeken die ik lees, en vooral ook gesprekken die ik voer in het dagelijkse leven. Het schoolplein is hiervoor ook interessant :).  

  Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

  Ik ben nu twaalf jaar zelfstandig filmmaker en nog iedere dag voel ik meer en meer ruimte om te maken wat bij mij past en waarin ik mijn boodschap kwijt kan. Wanneer zich dit nog iedere dag blijft ontwikkelen, passen mijn ambities daar vanzelf in. En hier past hopelijk ook in dat ik met een van mijn documentaires rondreis van festival naar festival. Dat lijkt me heerlijk, om over de hele wereld in gesprek te gaan over wat mijn film vertelt.

  Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

  Ik ben geïnteresseerd in de AV-wereld binnen onze regio. Ik vind het belangrijk dat wij onszelf laten zien, juist ook aan elkaar. Dat wij elkaar inspireren en voeden. Ik volg KONKAV al vanaf het begin. Dat ik nog niet eerder een profiel heb aangemaakt is een beetje luiheid. 

  Jouw motto?

  Lekker vliegen en af en toe landen om opnieuw in beweging te komen.

  Nieuwe KONKAV'er: Ellen van Kempen

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC