Magazine Back

 • In een boekwinkel in New York kocht ik eens het boek Film directing, shot by shot, van Steven Katz. Besprak ik in de vorige blog het boek van Lievaarts, voor degene die nog dieper in de film technieken willen duiken kan ik dit boek van Katz aanraden. Het is wel bedoeld voor de filmmakers onder ons, op het eerste gezicht dus wellicht minder interessant voor de bedrijfsfilmer of documentairemaker.

  Zelf ben ik van mening dat alle kennis bruikbaar is. Zo ging ik zelf na een cursus filmsmaken, scripts schrijven en storyboards tekenen voor vijf minuten durende bedrijfsfilms. Het maken van een script en storyboard voor een korte film is relatief weinig werk, en oh zo handig tijdens het draaien. Zonder storyboard ben je geneigd om duizend en een shots te maken op een locatie. Als je van te voren nadenkt over de beelden die je in je film wilt gebruiken dan bespaart je dat uren draaien en later uren terug kijken en monteren. Goed voorbereiden is het halve werk. Dat geldt dubbel en dwars voor films. Voor de eerste films die ik draaide, had ik een uur materiaal nodig om één minuut over te houden na de edit. Na de film opleiding had ik nog maar een half uur materiaal nodig voor één minuut film. Nu ik werk met scripts en storyboard heb ik nog maar vijftien minuten materiaal nodig voor één minuut gemonteerde film.

  Een besparing van vijfenzeventig procent! Ik hoor u al denken, wat kost nou een film tape of geheugen kaartje. Maar dat is niet de reden dat ik wil besparen op het film materiaal. Het gaat erom dat iedereen minuut die je draait voorbereiding kost, veel montage tijd en nog veel meer nabewerking. Hoe zuiniger je draait hoe minder werk je achteraf hebt.

  Tot slot, in het boek van Katz kan je alles nalezen over snij technieken, het “over de as” begrip en het opbouwen van karakters. Natuurlijk helemaal top als je dit kunt meenemen in een bedrijfsfilm.

   

  Door: Frans Mouws oprichter en eigenaar van Hatsiekiedee.TV

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC