Magazine Back

 • Op KONKAV zijn inmiddels 600 KONKAV’ers actief, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze nieuwe rubriek stellen we ze graag aan je voor. Vandaag is het podium voor animator Berry de Jong, ook wel bekend als Berry Berry!

  Berry’s cv in het kort

  Berry de Jong werkt als zzp‘er onder de naam Berry Berry. Hij is naast animator ook muzikant, nieuwe media kunstenaar en experimentalist. Berry heeft animatie gestudeerd aan het AKV St Joost te Breda. Hier is hij in aanraking gekomen met diverse vormen van bewegend beeld die ook buiten het animatie spectrum vallen zoals video-kunst en VJ werk.

  Waar zou je Berry van kunnen kennen?

  Van de producties tijdens de cultuurnachten in Breda van 2012 t/m 2014 in De Grote Kerk waarbij hij betrokken was. Hier droeg hij bij aan het maken van videomappings en in 2014 deed hij de soundscape in de kerk.

  Het zou ook kunnen dat je zijn werk hebt gezien bij feesten in de Mezz zoals Enter the Void, Kei Goed Gratis, Suikerbeat (Barst after party). Hij doet daar het nodige VJ werk.

  Daarnaast heeft Berry onlangs een muziekvideo gemaakt voor een Bredaase producer genaamd Naffz in samenwerking met Noise Cartel via XXL Events.

  KONKAV wilde graag nog meer van Berry weten, daarom legde we hem een aantal vragen voor.

  Op welke productie ben je trots?

  De resultaten en experimenten die ik deed tijdens mijn afstudeerperiode, daar ben ik erg trots op. Die vind je hier en daarvan staan er ook enkele voorbeelden op mijn KONKAV profiel.

  Hoe vind je de balans tussen het maken van vrij werk en het werken in opdracht?

  Het is voor mij noodzakelijk om vrij werk te maken. Ik ben dan niet gebonden aan wensen, verwachtingen en kan mijn eigen ding doen. Al ben ik er wel achter gekomen dat het werk dat ik voor klanten maak zo divers is dat ik dat ook nodig heb om de grenzen van mijn eigen kunnen te verleggen.

  Ga je actief op zoek naar opdrachten en hoe pak je dat dan aan?

  Ik kijk goed rond op sociale media voor oproepen, open-calls, daarnaast probeer ik mijzelf te promoten bij bijeenkomsten of feesten als ik interessante personen tegenkom. Het is uiteindelijk vrij veel praten en zorgen dat je opvalt.

  Waar haal je je inspiratie vandaan?

  Ik haal mijn inspiratie uit professie gerelateerde facebook pagina's, blogs en tutorials. Maar ook uit festivals zoals Playgrounds, STRP, Incubate, Fiber, Glow, animatiefestivals etc. Maar wat denk ik de belangrijkste inspiratie bron is voor mij is de natuur en onze eigen “concrete jungle”. Hoe men met elkaar omgaat en de diversiteit in culturen, gewoontes, fantasieën en dromen die je daarin kan vinden.

  Wat zijn je dromen en ambities?

  Ik wil mijn creativiteit blijven ontplooien en kunnen blijven experimenteren. Ik wil ook graag doorgroeien in het maken van live performances. Tijdens mijn afstuderen heb ik mij hierin verdiept en daar zou ik graag verder mee gaan. Naast het ontwikkelen van mijn makerschap als animator of beeldmaker ben ik ook bezig met de ontwikkeling van muzikaliteit en interesse in nieuwe media.

  Wat zou je graag nog willen doen?

  Ik zou graag op een reguliere basis muziekvideo's maken voor experimentele bands. Ik zou ook graag een koepel projectie willen maken, geïnspireerd op vortex concerten uit de jaren 60 en 70. Het gaat mij dan vooral om het creeëren van een unieke ervaring voor de bezoeker. Men uit de dagelijkse realiteit halen en meenemen naar mijn eigen fantasiewereld vol kleur, geluid, psychedelische effecten en diepe gedachten.

  Tijdens mijn afstuderen heb ik een experiment mogen uitvoeren i.s.m. “The Architects of Air” en het dansgezelschap “De Stilte”. Hierbij werd op het Chasséveld een constructie van de architecten geplaatst en mocht ik een dag mocht daarin mijn experimenten uitvoeren. De registratie daarvan vindt je hier, de live versie in het Chassé theater (die een stuk beter ging) vind je hier. Dit zou ik graag verder doorontwikkelen.

  Inspiratie

  Bovenstaande video inspireert mijn om te doen wat ik graag doe. Door dit soort video’s te bekijken, beluisteren en analyseren kom ik erachter wat ik er tof aan vind. Dat probeer ik dan mee te nemen in mijn eigen ontwikkelingen.

  Maar ook graag zou ik jullie kennis laten maken met deze tweede video. Deze is vrij heftig in beeld, dat is iets waar ik zeker ook mee speel en meeneem in mijn ontwikkelingen. Daarvan zal binnenkort meer te vinden te zijn op mijn portfolio pagina

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC