Magazine Back

 • BonApp! from Wevoke on Vimeo.

  Op KONKAV zijn inmiddels 600 KONKAV’ers actief, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze nieuwe rubriek stellen we ze graag aan je voor. Vandaag is het podium voor Wevoke!

  Wevoke

  Wevoke is een animatiestudio opgericht door Ton Dirkx en Sven van Rooijen. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van korte krachtige uitleganimaties. Hun werk kenmerkt zich door een kleurrijke, grafische 2D stijl. Ze proberen altijd te zoeken naar een originele invalshoek. Iets waardoor het net even afwijkt van de ‘standaard’ uitleganimatie. Dat kan zitten in de storytelling, maar soms ook in de vormgeving of concept.

  KONKAV was benieuwd naar het werk, inspiratiebronnen en ambities van Wevoke. Daarom legde we Ton een aantal vragen voor.

  Werk van Wevoke

  Naast uitleganimaties vinden we het ook tof om zo nu en dan een uitstapje te maken naar een andere toepassing van animatie. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen. Het prikkelt ons om nieuwe dingen te leren. Zo hebben we laatst - in samenwerking met Univate – visuals ontworpen voor een projection mapping show ter onthulling van de nieuwe Fiat 500. Een erg leuk project, waarbij we totaal anders moesten denken dan we gewend waren. In plaats van een 2-dimensionaal scherm was het canvas nu een 3-dimensionale auto. Dit vraagt vanzelfsprekend om een compleet andere manier van denken en ontwerpen.

  Ontstaan van Wevoke

  In 2012 zijn Sven en ik afgestudeerd aan de opleiding Communicatie & Multimedia Design op de Avans te Breda. Deze opleiding is behoorlijk breed qua opzet. Zo hebben we tijdens deze opleiding les gehad in conceptontwikkeling, informatie-ontwerp, vormgeven, maar ook in marketing en creatieve technologie. De opleiding is dus niet bepaald toegespitst op animatie. Maar hier hebben we onszelf wel op toegespitst. Door thuis tutorials te volgen, maar ook door projecten zo om te zetten dat we er toch op een manier animatie in konden verwerken. Je moet het toch een beetje de richting in sturen die je zelf graag in wil.

  Na het afstuderen zijn we beiden – los van elkaar – als freelance animator gestart. Ondanks dat we los van elkaar werkten, deelden we onze ervaringen en feedback. Na twee jaar vanuit huis te hebben gewerkt werd het tijd om de studentenkamer te verruilen voor een kantoorruimte. Hier hebben we nog circa één jaar onafhankelijk als freelancer gewerkt. Afgelopen mei zijn we de animatiestudio Wevoke gestart.

  Waar kunnen we jullie van kennen?

  Goede vraag, lastig te beantwoorden. Met Wevoke hebben we meegewerkt aan de commercials voor Boldking, de scherp-geprijsde-scheermessen-startup. Deze commercial komt vaak voorbij in de reclameblokken, dus ik denk dat dit ons bekendste werk is. Onze vrienden klagen soms dat hij té vaak voorbij komt!

  Op welke productie zijn jullie trots?

  De animatie die we gemaakt hebben voor BonApp vind ik nog steeds - de video is ‘al’ 2 jaar oud - een geslaagde productie. In deze video neemt het karakter Chef Albert de kijker mee door de verschillende functies van de app. Wat ik hier tof aan vind is dat ik totale vrijheid kreeg van de klant. Het karakter had ik tijdens mijn studie al bedacht. Maar nu kon ik het idee naar een hoger niveau tillen. Ik kon alle elementen ophangen aan het concept: van storytelling en voice-over tot vormgeving en geluidsontwerp. En nog altijd spreekt deze video veel klanten aan.
  Saillant detail: de app zelf is uiteindelijk nooit gelanceerd. Helaas! De animatie is dus alleen in ons portfolio te vinden en staat bovenaan dit artikel.

  Verder is ook de eerder genoemde productie voor Fiat een erg mooi project geweest. Wat het zo interessant maakte voor ons, was om ons werk live te zien in een ruimte waar ook de toeschouwers aanwezig zijn. Veel van onze producties leven namelijk op het internet, waardoor je zelden rechtstreeks reacties van de kijkers meemaakt. Dan is het wel mooi om te zien hoe er op je werk gereageerd wordt.

  Hoe vinden jullie de balans tussen het maken van vrij werk en het werken in opdracht?

  Wij proberen vaak nieuwe ideeën en technieken toe te passen in commerciële opdrachten. Zo proberen wij onszelf te blijven vernieuwen en uitdagen. Dit lukt uiteraard niet altijd, veel klanten hebben immers een bepaald idee waar ze naartoe willen. Maar zo nu en dan krijg je carte blanche van een klant, en dan pakken we die kans graag aan om nieuwe dingen te proberen!

  Gaan jullie actief op zoek naar opdrachten en hoe pakken jullie dat dan aan?

  Zowel Sven als ik hebben tijdens onze tijd als freelancer een eigen netwerk van klanten opgebouwd. Met de oprichting van Wevoke hebben we onze netwerken kunnen samenvoegen, waardoor we een vliegende start hebben kunnen maken. We werken nu nog steeds samen met een aantal reclame/ontwerp/productiebureaus en bedrijven die we kennen van onze freelance-tijd.
  Aan actieve acquisitie doen we eigenlijk nauwelijks. Veel klanten komen via-via of weten ons te vinden via het internet.

  Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

  Voor onze dagelijkse portie inspiratie bekijken we steevast een aantal video’s op Vimeo, volgen we veel goede studio’s op Facebook en bezoeken we het ontwerpersplatform Dribbble. Daarnaast proberen we zo nu en dan een dagje inspiratie in te bouwen, zoals het animatiefestival Playgrounds.

  Wat zijn jullie dromen en ambities?

  Onze studio Wevoke is op het moment nog maar een half jaar oud. Onze ambitie is dan ook om nog vele mooie producties te maken en wellicht het bedrijf uit te breiden. Het belangrijkste vinden we dat we onszelf blijven uitdagen in projecten en daardoor blijven leren en ontwikkelen (cliché, ik weet het, maar wel waar!).

  Wat zouden jullie graag nog willen doen? Welke film of productie zouden jullie graag nog willen maken?

  Er zijn veel vormen van film die ons tof lijken om eens te maken, of aan mee te werken, maar wat ons op dit moment erg aanspreekt is de combinatie muziek-animatie. Dit kan in de vorm van een videoclip, maar nog vetter lijkt het me om visuals te maken voor een live-show.
  Of intro-titels voor een speelfilm maken, die staat ook nog op ons lijstje!

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC