Magazine Back

 • Het is weer afstudeertijd. KONKAV nam een kijkje op Kunstacademie AKV|St. Joost. Hoe bereidt de academie studenten voor op het leven na de studie?

  Scriptie
  Het gonst op de  gangen van de Filmafdeling van AKV|St. Joost in Breda. Terwijl ik in gesprek ben met coördinator Karin Krijgsman lopen studenten in en uit om – eigenlijk een dag te laat – hun eindscriptie in te leveren. In de montageruimtes wordt hard gewerkt om alle films af te krijgen voor de examenvertoning die dit jaar zal plaatsvinden in Lantaren Venster in Rotterdam.

  Auteurschap
  “Het eindexamen is geen einde maar een begin zeg ik altijd tegen studenten”, vertelt Krijgsman. “Ze zitten nu in een koker die gericht is op het eindexamen, maar als je het goed doet en je kijkt vooruit, dan is het juist een start voor de dingen na het examen.” Op AKV|St. Joost staat het ontwikkelen van eigen auteurschap al vanaf het tweede jaar centraal. In de loop van de studiejaren krijgen studenten steeds meer de regie over hun eigen keuzes en ontwikkelen zo een visie op hun eigen beeldtaal, thema’s en hun verhouding tot andere makers. “Ik zie dat dit heel individuele, stevige makers oplevert. Mensen die heel goed weten wie ze zijn en wat voor positie ze willen innemen.”

  Zakelijke kant
  Wat bij film nog verder ontwikkeld moet worden volgens Krijgsman is de zakelijke kant. Hoe presenteer je jezelf, waar vind je partners, hoe werken fondsen, wat is het beste platform voor je film. “Sommige studenten zijn daar heel goed in. Zoals Vincent Kars die nu afstudeert met de film My first porn film. Mint film doet de productie, 100% Halal gaat de film uitzetten bij de festivals en hij zit om tafel met de VPRO en BNN.”

  Bureau Kunst en Werk
  Voor studenten die minder netwerktalent hebben, heeft AKV|St. Joost Bureau Kunst en Werk. Het bureau bereidt studenten voor op de beroepspraktijk. Er wordt bijvoorbeeld getraind met pitchen om op die manier studenten in contact te brengen met het werkveld. “We hadden begin april zo’n werkveldpitch met producenten, fondsen en makers. Jasper Bruijns en Chiel Overkamp, die vorig jaar zijn afgestudeerd, waren er ook. Ze hebben sinds hun afstuderen een enorme groei doorgemaakt. Ik vind het geweldig om te zien hoe volwassen ze nu al hun eigen praktijk aan het opbouwen zijn.”

  Wil je de examenfilms zien? Dat kan van 4 tot 8 juli tijdens de eindexamenexpo op AKV|St. Joost in Breda. Het adres is Beukenlaan 1. Op 4 juli is er een speciale preview voor het werkveld in filmtheater Lantaren Venster in Rotterdam. Hiervoor kun je reserveren via kw.krijgsman@avans.nl.

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC