Magazine Back

 • Beeld: www.hatsiekiedee.tv

  In de vorige blog schreef ik over de film Doodslag en over de op zichzelf staande filmwereld waar je wel of niet inzit. Op dit laatste wil ik nog even doorgaan.

  Omdat ik vrij nieuw ben in de filmwereld vallen veel dingen me nog op. Dingen die wellicht ooit zo gegroeid zijn en misschien beter of anders kunnen. Dingen die in andere bedrijfstakken heel anders gaan. Dingen die de filmwereld maken tot wat hij is. Een van de wonderlijke – en voor mij onverklaarbare – zaken is de aantrekkingskracht tot de filmwereld. Zowel mensen die filmster willen worden als personen die achter de schermen mee willen werken als camera-, licht- of geluidsman (n.b. overal waar ik man schrijf kun je natuurlijk ook vrouw lezen). Door deze overvloed aan ‘belangstellenden’ staat de markt om films te maken onder druk. Zelf ervaarde ik dit voor het eerst aan den lijve toen een van mijn regisseurs een oproep plaatste op de website www.filmvacatures.nl.

  Ik had nog nooit van de site gehoord tot we wat figuranten voor een film nodig hadden en we niet weer directe vrienden en familie wilde vragen om mee te doen. Daarnaast wilde we ook meer mensen met “speel ervaring” bij het project betrekken. Want ervaring is erg handig bij het draaien. Als ik mijn buurman vraag om een stukje te lopen voor de camera, omdat ik een shot van lopende voeten nodig heb, komt er een loop uit die ik nog nooit van hem heb gezien. Direct geschikt voor het Ministry of Silly Walks. Bij de meest simpele dingen kom je er achter dat acteren toch echt een vak is.

  Onze oproep op de film vacature site leverde binnen een dag vijfenzeventig reacties op. En dat terwijl we hadden gezegd dat we geen budget hadden. Dit overtrof alle verwachtingen. Even rond surfen op deze en andere sites leert al snel dat je zo ongeveer alles kun vragen. Lichtmannen, runners, acteurs, figuranten noem het maar op. Ze nemen nog net geen geld mee, maar ik weet zeker dat als je iemand een hoofdrol aanbiedt je er ook nog geld voor kan vangen.

  Dit maakt het soms erg makkelijk, mensen genoeg. Het maakt het wel erg moeilijk als je als film producent of acteur je brood wilt verdienen. Het aanbod is groter dan de vraag. Dit zet de tarieven in de filmwereld onder druk. Tijdens het filmen van Doodslag was ik een van de vijfentwintig betaalde crewleden. We werden allemaal zonder uitzondering onderbetaald voor het werk dat we moesten doen. Zelfs de acteurs kregen een fooi. Ik ben de tarieven in de ICT wereld gewend. Daar betaal je voor een projectleider, programmeur of netwerkspecialist ongeveer duizend euro per dag. Dit is twee keer zoveel als de beste betaalde crewleden, die een werkdag hebben van een uur of vijftien. Zet dat af tegen de acht uur die in de ICT wordt gewerkt en je begrijpt mijn opmerking dat iedereen zwaar onderbetaald wordt. Tsja, we hebben dan wel het leukste werk dat er bestaat. We mogen werken met de helden van het witte doek. Onze naam komt op de aftiteling. We maken deel uit van de magische filmwereld. Maar mijn camera’s en huis moeten ook afbetaald worden. Zolang het aanbod de vraag overstijgt ben ik bang dat de tarieven er niet beter op zullen worden.

  Door: Frans Mouws oprichter en eigenaar van Hatsiekiedee.TV

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC