Magazine Back

 • Het creatieve netwerk The Creators Project stelde onlangs een overzicht samen van de 8 beste stop-motion muziekvideo’s van het afgelopen decennium.

  Het is een beetje gek dat een techniek als stop-motion nog zo belangrijk is in de film. Het is een methode die allesbehalve naadloos is, maar daardoor juist zo charmant. In tegenstelling tot andere stijlen van animatie - waarbij perfectie voorop staat – is het leuke van het kijken naar een stop-motion film dat je jezelf kunt inbeelden hoe moeizaam het productieproces geweest moet zijn.

  Stop-motion is een prachtige stijl die somberheid en verschrikking kan belichamen zoals in A Nightmare Before Christmas of een Quay Brothers-film, of de schilderachtige sentimentaliteit van Wallace & Gromit of Gumby. Maar vanwege de enorme hoeveelheid tijd en arbeid die nodig is om een ​​lange stop-motion animatie te maken, zijn ze zeldzaam in hun soort (de recente stop-motion film ParaNorman nam drie jaar in beslag).

  Gelukkig is er een korte vorm waarop verhaallijnen, tijdslimieten en de andere bindende eigenschappen van film niet van toepassing zijn, en dat is de muziekvideo. Het is niet even een band op een paar verschillende locaties filmen en dat samenvoegen tot een geheel, maar zelfs de meest simpele Do-it-yourself-inspanning kan een geweldige stop-motion videoclip opleveren.

  Laten we eens kijken naar de mooiste muziekvideo's, gemaakt in het afgelopen decennium met behulp van deze techniek.

  White Stripes – “Fell In Love with a Girl” (2002)
  Michel Gondry bouwde elk frame van deze video met behulp van LEGO-stenen. Dit was de clip die The White Stripes groot maakte. Voordat de video in première ging, probeerde Jack White een deal met LEGO te bewerkstelligen. Hij wilde bij het album doosjes met LEGO-stenen verpakken zodat fans kleine Jacks en Megs zouden kunnen bouwen. LEGO legde het voorstel naast zich neer, maar toen de video populair werd, kwam ze terug en zei: "Laten we het doen! ' Maar Jack White antwoordde:"Hell no."

  We Have Band – “You Came Out” (2009)
  Een productieteam maakte 'You Came Out' binnen twee dagen met behulp van 4.816 stilstaande beelden.

  Of Montreal – “An Eluardian Instance” (2009)
  Het mooie van stop motion is dat je met een schijnbaar normale opeenvolging van foto’s een wonder kunt creëren. In dit geval verandert een normale picknick in ofwel een zeer goede of een slechte trip. Als je bang bent voor vliegers is de trip heel slecht.

  Grizzly Bear – “Ready, Able” (2009)
  Allison Schulnik laat mooi zien hoe je een hele wereld maakt met behulp van stop-motion animatie.

  Oren Lavie – “Her Morning Elegance” (2010)
  Voor deze video waren een maand computer-assisted storyboards nodig, gevolgd door het twee dagen schieten van 3.225 foto's.

  Steriogram – “Walkie Talkie Man” (2004)
  Peter Sluszka van Dancing Diablo studio, die verantwoordelijk is voor deze video, noemt Ray Harryhausen als een grote invloed op zijn stijl voor deze video. Harryhausen was een pionier in dit soort films, en het brein achter de ontwikkeling van een techniek genaamd ‘Dynamation’ (later bekend als ‘Dynarama’) die echte live acteurs samenvoegt met animaties.

  Stephen Malkmus and the Jicks – “Baby C’mon” (2005)
  Dit is zo’n stop-motion video waar je echt aan kunt zien dat er veel werk nodig was om het te maken.

  Fleet Foxes – “Mykonos” (2009)
  Deze video is geregisseerd door Sean Pecknold, de broer van zanger Robin Pecknold's. In de clip volgen we de avonturen van een paar driehoekige poten die lopen door een tweedimensionaal universum, geheel gemaakt van papier.

  Bron: The Creators Project
   

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC