Magazine Back

 • Filmmaakster Suzanne van Leendert en een crew van Van Osch Filmproducties in Den Bosch zijn in de Verenigde Staten voor opnames voor Broken Dreams. De film gaat over het Dakota-vliegtuig dat in augustus 2010 zwaar beschadigd raakte bij een transport van Best naar Katwijk. De Dakota kwam uit het museum Bevrijdende Vleugels in Best in Noord-Brabant en moest op het voormalige vliegveld Valkenburg als decorstuk dienen bij de musical Soldaat van Oranje. Lokale Amerikaanse media besteedden aandacht aan het Nederlandse bezoe

  In Broken Dreams vertelt Van Leendert het levensverhaal van de Dakota 4476787, ook wel Sue Ellen genoemd. Het toestel, type C-47, werd 67 jaar geleden gebouwd. Niet door mannen, die waren immers aan het Europese front, maar door vrouwen. Die vrouwen werden ook wel 'Rosie the Riveters' genoemd, naar het Engelse woord voor klinknagels. Van Leendert spreekt met twee vrouwen die destijds in Oklahoma City Dakota’s bouwden. Ze zijn nu 88 jaar oud.

  Sue Ellen
  Sue Ellen deed nog even dienst in de Tweede Wereldoorlog, vervoerde daarna krijgsgevangenen en gewonden voor de Franse luchtmacht, voerde passagiersvluchten uit voor Air France en werd gebruikt voor post- en vrachtvervoer. Het toestel raakte beschadigd en stond jarenlang op een paal bij een museum in België en was later in het museum Bevrijdende Vleugels in Best in Noord-Brabant.. In 2010 werd het toestel naar Katwijk gebracht om als decor te dienen bij de musical Soldaat van Oranje.

  De film wordt gemaakt in het kader van de Omroep Brabant-wedstrijd voor documentairemakers.

  > bekijk hier het filmpje 

  Bron: Omroep Brabant

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC