Magazine Back

 • Het is ongelofelijk wat er in een maand tijd allemaal kan gebeuren. Het ene moment verkeer ik nog in het zwarte gat en hoop ik wanhopig op dagen dat ik het drukker krijg. Het andere moment word het opeens zo ontzettend druk, dat ik het nog nauwelijks bij kan houden.

   

  Het is denk ik vrij normaal om als beginnend maker jezelf toe te spitsen op het oriënteren: Welke kant wil ik nu precies op? Welke festivals moet ik heen? Welke mensen moet ik ontmoeten? Etc. Eigenlijk al die vragen die ze je op de academie bijna als een setje bakstenen toewierpen, krijgen nu hun nuttige plek. Je leert natuurlijk ook pas rijden als je eenmaal je rijbewijs hebt. Een natuurlijke reactie op dit oriënteren, althans bij mij, is dat je een enorme brei creëert van verschillende dingen. Om mijzelf en jou maar even te beschermen tegen een braincrash, vis ik de belangrijkste dingen er maar uit:

   

  Droefgeest

  Hoewel de dag dat ik officieel afstudeerde al weer lang geleden is, blijft Droefgeest gewoon bestaan. Het is en blijft mijn afstudeerfilm, is helemaal voltooid en zit zelfs in een mooi DVD-hoesje. Steeds meer mensen hoor ik zeggen over hun afstudeerwerk: 'Oh, ik doe er eigenlijk niet zo veel meer mee, ik ben die film zo ontzettend beu.' En daar kan ik me wel in vinden. Ik krijg ook niet meer dezelfde kick als ik mijn favoriete scène al zo'n 100 keer heb gezien. Maar toch vind ik het niet rechtvaardig om er niets meer mee te doen, dus blijf ik hoogmoedig de film opsturen naar festivals. Zo word Droefgeest aanstaande zaterdag(28 nov) vertoond op het Eindhovens Filmfestival en is de film geselecteerd voor het Meet Your Maker! Filmfestival en word hij getoond op 10 december in Brussel en 19 december in Amsterdam! (KOM DAT ZIEN!) De ultieme plekken natuurlijk om als pasgeboren filmmakertje mijn gezicht te laten zien. Zelfs de kleinste vertoningen zijn waardevol. Laatst werd de film getoond in de NWE Vorst in Tilburg door Pop-up Cinema, waar het publiek bestond uit zo'n 8 mensen. Alhoewel ik eerst dacht: “Dit doet mijn film geen recht', is het altijd waardevol om van mensen te horen hoe jouw werk bij hun binnen komt en de discussies die erna ontstaan tijdens de borrel neemt niemand je meer af. Want al ben je op sommige aspecten van je afstudeerfilm niet meer zo trots, het blijft een goede leerschool als je het met anderen deelt.

   

  Trailers & Pilots

  Een andere natuurlijke reactie op het oriënteren, is dat je overal 'Ja' op zegt. Zo mocht ik laatst via mijn oude stageplek bij Volya Films de trailer verzorgen voor de speelfilm Problemski Hotel en werd ik nu gevraagd of ik de trailer wilde doen voor de documentaire 'Waiting for Giraffes'. Logisch dat ik daar ja op zeg. Maar ook werd ik gevraagd om te helpen bij het maken van een pilot voor een nieuwe documentaire. (Om het even kort uit te leggen: Een pilot is een soort van trailer van de film, terwijl deze nog niet af is, om een voorproefje te geven aan eventuele geldschieters.) De maker van deze documentaire doet mee aan een workshop waarin je leert hoe je een pilot succesvol maakt. En zoals ik de afgelopen weken al vaker deed, riep ik 'Ja!'. Ik kreeg een filmplan, wat voorbeelden en opeens zat ik thuis bij de maker in zijn beeldmateriaal te neuzen. We hadden een dag de tijd, want de workshop was twee dagen later. Ineens bestempeld als 'De trailer dokter', besloot ik ambitieus om alles wat hij gemaakt had om te gooien. Dat ging faliekant mis, we werden hard aangepakt tijdens de workshop. Bereid je voor: Je gaat nog steeds, zo nu en dan, hard op je gezicht. Dat hoort ook vast wel zo.

   

  Even de touwtjes aan elkaar knopen

  Zoeken, vinden, vallen en opstaan. Dat is een beetje hoe het loopt. En dat is kicken! Ik heb nu nog niet eens de tijd gehad om meerdere dingen uit te diepen die gaande zijn: struggles om mijn bijbaantje te houden, een videoclip waar ik momenteel aan werk en de reis die ik in januari wil gaan maken. Maar ik denk dat je wel een duidelijke indruk hebt gekregen van mijn maand: de heerlijke chaos. En dit alles speelt zich af terwijl ik weer ideeën krijgt in mijn hoofd voor nieuwe films en de belastingdienst te papier veel schijnt te hebben: als je een bedrijf begint vliegt er iedere week wel een blauwe envelop naar binnen. Kortom: gekkenhuis. De video die ik dit keer heb toegevoegd aan mijn blog, is eindelijk nuttig. Het duurt wat lang maar er zitten interessante discussies bij over wat een beginnend filmmaker zoal fout doet. Even een reality check!

   

  Ik denk dat deze chaotische maand en mijn blog wil eindigen met de meest nuttige tip van allemaal: Vergeet niet af en toe jezelf even helemaal te bezatten. Doei.  

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC