Magazine Back

 • Een korte impressie van de afstudeerfilms van AKV | St. Joost, nog te zien t/m 2 juli tijdens de Eindexamen Expositie op St.Joost te Breda.

  Op een mooie lente dag in juni, terwijl iedereen de terrasjes op zoekt duik ik de bioscoopzaal van Chassé Cinema in om me een middag lang onder te dompelen in afstudeerfilms van AKV | St. Joost. In een goed gevulde zaal met gespannen studenten, hun vrienden en ouders maar ook diverse collega programmeurs dimt het licht en start de projectie. We maken een reis langs bijzondere verhalen waarbij een scala aan filmtechnieken voorbij trekt. We worden ontroerd door persoonlijke verhalen maar ook grootse maatschappelijke thema’s worden op inspirerende wijze aan het licht gebracht.

  Animatie
  Wat ik zelf altijd zo bijzonder aan animaties vind, is dat het lijkt alsof  ‘alles kan’ en je grootste fantasieën werkelijkheid kunnen worden. Waar je droomt  ‘de klok te kunnen terugdraaien’ zien we dit ook echt gebeuren in de 3D animatie van Jasper Duivenstijn. Thema’s als rouw en traumaverwerking, maar ook maatschappelijke aanklachten tegen onze huidige wereld komen aan bod. Soms bombastisch zoals in EGO DEATH van Timo Pelupessy, maar soms ook verpakt als sprookje, zoals HOW THE BEAR LOST HIS TAIL van Asya Golubjatnikova. De animatietechnieken gaan van stopmotion tot mixed media met live- action, cut-out en 2D en 3D animatie. Een visuele oogstreling waarbij de vraag rijst: ‘hoe is dat gemaakt?’ Neem GEMOED van Jeroen Hoogaars, waar een danser live in actie te zien is gecombineerd met 3D animatie.Of de ogenschijnlijk eenvoudige BLINDELINGS van Joanne van der Weg, waarbij braille tot animatie is omgevormd. Benieuwd geworden, bekijk hier de trailers.

  Audiovisueel
  Na een korte pauze volgen de audiovisuele producties. Van korte fictiefilm tot documentaire ,conceptuele film en teasers van video-installaties. Ik moet grinniken om de absurdistische een minuut filmpjes MAANDAG T/M VRIJDAG van Nick Martens. Ik word ontroerd door de nachtelijke eenzaamheid in de documentaire WELTERUSTEN van Jasper Bruijns en waan me in een spirituele trip tijdens MONEDULA van Rob Köhler. Tijdens de Q&A’s vertellen de studenten meer over het maakproces. Bij de vraag: ‘En wat volgt er nu?’ antwoorden de studenten bijna unaniem: ‘Eerst even uitrusten en slapen’. Film maken is een uitputtingsslag.

  Link: Facebook pagina Animatie Expo

  De afstudeerfilms zijn nog te zien tijdens de expositie op het AVK ST. Joost te Breda 28 juni t/m 2 juli 2014.
  Het werk van de studenten is op te zoeken op de portfolio website van AKV St. Joost

  AFSTUDEERFILMS AKV | ST. JOOST AFSTUDEERFILMS AKV | ST. JOOST

Headlines

Tip de redactie

Cloudtag

Categorieen

Archief

Powered by BKKC